Live

Două bănci, în pagubă după decizia CE privind Oltchim. Statul are prioritate la recuperat banii

Data publicării:

Privatizarea Oltchim nu este afectată de decizia CE de returnare a ajutorului de stat, spune șeful Autorității pentru Administrarea Activelor Statului. Decizia CE potrivit căreia statul trebuie să recupereze ajutoare cifrate la 335 milioane de euro micșorează drastic șansele a două importante bănci din România de a își recupera împrumuturile acordate Oltchim.

Aceasta deoarece, în ceea ce se numește în limbajul lichidatorilor ”ordinea de îndestulare”, statul se află în fruntea listei celor îndreptățiți să își recupereze banii, înaintea băncilor.

Preluarea combinatului petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea de către Chimcomplex nu este afectată de decizia Comisiei Europene, potrivit căreia statul trebuie să recupereze ajutoare de stat ilegale de 335 milioane de euro, spune șefii Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), potrivit Agerpres.ro.

"Decizia Comisiei Europene se referă la Oltchim SA, însemnând pachetele de acţiuni care nu au fost achiziţionate de Chimcomplex. AAAS este principalul creditor şi în următoarea perioadă vom avea o şedinţă pe această temă, inclusiv cu avocaţii şi cu reprezentanţii firmelor care gestionează procedura de insolvenţă, să vedem cum vom recupera aceşti bani. Este o decizie grea", a spus, luni, Daniel Geantă, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

Reamintim că acum zece zile Ștefan Vuza, patronul Chimcomplex Borzești a achitat 127 de milioane de euro, plus TVA, pentru aproximativ 60% din Oltchim.

Daniel Geantă a subliniat că procesul de preluare a unor active ale Oltchim de către Chimcomplex nu este afectat de decizia Comisiei Europene. 

"Privatizarea a fost încheiată şi acţionarii şi-au primit banii, inclusiv AAAS a primit partea de bani care i se cuvenea din această tranzacţie", a adăugat el. 

Luni, Comisia Europeană a anunţat că Oltchim a beneficiat de ajutoare de stat incompatibile cu legislaţia europeană în valoare de 335 milioane de euro, pe care trebuie să le returneze, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. 

De asemenea, Comisia a concluzionat că, deoarece au achiziţionat activele în condiţiile pieţei, societăţile care le-au cumpărat nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior societăţii Oltchim. Aceasta înseamnă că răspunderea pentru rambursarea ajutoarelor îi revine Oltchim.

În absența intrării statului pe lista de creditori (prin decizie a CE), BCR și Banca Transilvania, două instituții de credit care au de recuperat 390 de milioane de lei de la Oltchim, aveau prioritate la recuperarea creanțelor. Banii obținuți în urma oricărei vânzări de active Olchim SA ar fi fost folosiți pentru plata datoriilor combinatului chimic către acestea. Intrarea statului pe lista de creditori, pe o poziție superioară, micșorează drastic șansele băncilor de a își recupera banii.

Cum explică CE decizia

"De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. În urma investigaţiei am constatat că măsurile respective au conferit societăţii un avantaj economic neloial, încălcând normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care România trebuie să îl recupereze în prezent. În acelaşi timp, vânzarea majorităţii activelor Oltchim în condiţiile pieţei poate asigura un viitor durabil pentru activităţile economice ale societăţii, fără a fi nevoie de sprijin public suplimentar", a declarat comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager. 

În aprilie 2016, Comisia a iniţiat o investigaţie aprofundată pentru a stabili dacă anumite măsuri luate de România în sprijinul societăţii Oltchim respectau normele UE privind ajutoarele de stat, în special: neexecutarea silită a datoriilor şi acumularea în continuare de sume datorate de Oltchim Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din România după privatizarea eşuată a societăţii Oltchim din septembrie 2012; anularea de datorii în valoare de peste 300 de milioane euro de către AAAS şi de către diferite întreprinderi de stat şi continuarea furnizărilor, de către statul român şi de către întreprinderi de stat (CET Govora şi Salrom), către Oltchim fără plată, în ciuda deteriorării situaţiei financiare a societăţii. 

Reprezentanţii Oltchim Râmnicu Vâlcea au anunţat săptămâna trecută că au finalizat contractul de vânzare încheiat cu Chimcomplex Borzeşti. 

Chimcomplex a cumpărat cu 127 de milioane de euro pachetele de active 1-5 şi parţial 7, din cele nouă în care a fost împărţit combinatul Oltchim pentru a fi scos la vânzare: pachetul Clorosodice, pachetul Oxoalcooli, pachetul PO/Polioli, pachetul Servicii pe Teren, pachetul Vagoane şi parţial pachetul VCM/PVC.  

Activele includ: terenuri, clădiri, investiţii în curs de execuţie, drepturi de proprietate intelectuală şi alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii şi orice alte bunuri similare necesare procesului de producţie.

Creditorii Oltchim

În rândul creditorilor cu creanţe garantate, cei mai mari sunt băncile, cu BCR pe primul loc cu 230 de milioane de lei, un sfert din totalul creanţelor garantate, şi cu Banca Transilvania pe locul doi, cu 160 de milioane de lei, 18% din totalul creanţelor garantate. Între alţi creditori din această categorie se numără Electrica, cu 227 de milioane de lei, Petrom, cu 55 de milioane de lei sau Societatea Naţională a Sării Salrom, cu 17 milioane de lei. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Incendiul de pe platforma Oltchim a fost stins de pompieri, după patru zile. Zona rămâne sub supraveghere

Incendiul de pe platforma Oltchim nu a fost lichidat după trei zile. Stratul de deșeuri plastice are 20 de metri grosime

Incendiu puternic la Oltchim Râmnicu Vâlcea, unde arde un depozit de deşeuri plastice. A fost emis mesaj Ro-Alert

Banca Transilvania preia OTP Bank România într-o achiziție de aproape 350 de milioane de euro

Partenerii noștri