Live

Criza forței de muncă îi face pe unii patroni să fure angajați de la concurență în timpul programului

Data publicării:

Criza forţei de muncă se resimte tot mai acut în România. Disperaţi, angajatorii apelează la soluţii cât mai ingenioase când vine vorba de căutarea de personal, iar dacă unii abordează direct angajaţii firmelor concurente, alţi angajatori se mulţumesc cu personal recrutat din afara graniţelor.

În Satu Mare, firmele care au nevoie de angajaţi nu se sfiesc să abordeze direct angajaţii concurenţei. I s-a întâmplat unui patron de cafenea din centrul oraşului.

Bogdan Burce, manager cafenea: „Vin și le promit colegilor mei tot felul de lucruri. De la salarii mai mari, la program mai flexibil, neștiind mai exact ce se întâmpla, cum e salariul la noi, care e programul la noi sau care sunt modalitațile de lucru și așa mai departe.”

Sebastian Bura, angajat cafenea: „Eram la muncă cu colegul meu, au intrat vreo trei tipi, ne-au cerut cafele, le-am făcut comanda, după ce și-au terminat consumația au venit la noi și ne-au spus că dacă vrem un job nou. Am întrebat ce job, ne-au spus că este o cafenea din Cluj, care va fi în noul mall și daca vrem să ne angajăm acolo.”

Specialiştii în resurse umane au o explicaţie pentru modul în care au ajuns firmele să îşi caute angajaţi.

Luminița Popa, specialist resurse umane: „Această practică se numește Head-Hunting și este o practică foarte folosită de toate firmele de recrutare, atât firmele internaționale cât și naționale și în contextul actualului mediu, în contextul în care nu prea găsim angajați, este absolut necesar să apelăm și la această practică.”

Când recrutarea de la concurenţă nu are efect, firmele caută în afara ţării. Patronul unei ferme de pui de găină din Târgu Jiu a adus 16 nepalezi pentru completarea echipei sale. Pe lângă salariu, muncitorii străini primesc cazare şi transport.

Narayan, angajat: „Este un job nou pentru mine şi, în fiecare zi, învăţ. Oamenii cu care lucrez, românii, sunt săritori, şeful nostru ne susţine. Ne este dor de familie, dar pe de altă parte muncim, să facem rost de bani să-i susţin.”

Tiberiu Berbece, directorul fermei de pui: „Încercăm să vedem dacă putem să ne bazăm și pe forța de muncă din străinătate, din țările mai puțin dezvoltate. Este greu şi pentru noi, pentru angajator. Cred că este greu şi pentru ei.”

La nivel naţional, la finalul lunii august, reprezentanţii Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă susţineau că în România sunt peste 300.000 de şomeri. De partea cealaltă, aceeaşi instituţie spune că, la începutul acestei luni, în România erau peste 30.000 de locuri de muncă neocupate.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un cetățean german căutat pentru omor, prins în vama din Satu Mare. Ce au găsit oamenii legii în bagaj

Un tânăr fără permis a furat un autobuz de pe o stradă din Satu Mare, apoi a făcut accident cu el

Doi cetățeni ucraineni au pătruns înarmați în țară. Poliția i-a căutat ore întregi, inclusiv cu un elicopter

De ce există risc de incendiu la încărcarea unei mașini electrice. Explicațiile șefului DSU, Raed Arafat

Partenerii noștri