Criză fără precedent în industria hotelieră din România. Peste 19.000 de locuri de muncă sunt neocupate
Mai e o lună până la începutul sezonului estival, dar reprezentanţii industriei hoteliere spun că nu găsesc suficienţi angajaţi. Este practic o criză majoră pe care o traverseaza turismul în ceea ce priveşte forţa de muncă, spun ei.
VIDEO. Bărbat căutat din 29 decembrie, după ce a accidentat cu sania o fetiță de 8 ani. Minora, operată de urgență, a rămas fără splină
Vortexul polar se extinde în SUA. Roxana Bojariu: Este atipică această furtună de iarnă
Zelenski: Donald Trump poate fi decisiv în războiul din Ucraina. El ne poate ajuta să-l oprim pe Putin
Risc de explozie în Mureș la un tren de 12 vagoane. Sunt scurgeri la una dintre cisterne
Guvernul vrea să mențină plafonarea prețului la energie și gaze și după 1 aprilie. Anunțul făcut de ministrul Burduja
Ministrul Finanțelor: „Nu iau în calcul nicio majorare de impozite și taxe”
Pârtii închise în Sinaia, din cauza viscolului
Vremea se racește brusc în nordul țării, iar la munte va ninge. Ce temperaturi se vor înregistra în primul weekend din 2025
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Reprezentanţii Federației Industriei Hoteliere din România arată că în acest moment, pe site-urile de recrutare online, sunt disponibile peste 19.000 de posturi în acest domeniu. Nu se așteaptă însă ca în România să fie găsită prea curând forță de muncă dispusă să lucreze sezonier, iar singura soluție este „importul” de personal.
Călin Ile, preşedintele Federației Industriei Hoteliere din România: „Deficitul forței de muncă se accentuează, pentru că dezvoltarea turismului este destul de pronunțată, avem multe hoteluri noi. Importul forței de muncă este o soluție, cea mai rapidă, dar nu poate acoperi necesarul nostru la nivel atât de mare. A doua soluție ar fi să ne implicăm cât mai mult în partea de educație. Sigur că și partea legislativă ar trebui să se adapteze la necesitățile noastre.
Nu înțelegem de ce, nici până acum, acceptarea zilierilor în sectorul turism nu s-a rezolvat. Am înțeles că amendamentele noastre la OUG 114 nu au fost acceptate și în continuare sectorul turism nu poate lucra cu zilieri. A doua temă pe care încercăm să o abordăm este reglementarea fiscală a tips-urilor, a service charge-ului.
O bună parte din soluțiile găsite de țările din Europa a fost aducerea forței de muncă din afara spațiului UE, cum este Polonia, care a adus peste 1 milion de oameni din Ucraina. Reglementarea veniturilor extrasalariale este importantă, noi dorim insistent acest lucru de ceva timp. E o temă dezbătută de mulți ani.”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News