Companiiile ITC cer reglementări clare ale pieței
Sectorul noilor tehnologii din comunicaţii şi informaţii se dezvoltă rapid şi are nevoie de reguli pentru concurenţă loială. Consiliul Concurenţei a încercat să pună la aceeaşi masă autorităţi şi oameni de afaceri ca să afle cele mai bune răspunsuri la întrebările despre piaţa digitală. Concluzia este că deocamdată piaţa funcţionează mai mult datorită bunei colaborări dintre puţinii agenţi care au intrat în domeniul tehnologic şi de comunicaţii. Mediul de afaceri cere, însă, reguli mai clare.
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Primele reacții ale lui Simion și Piedone după înregistrarea audio în care ce se alintă cu „Satana” și „Sătănel”
Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții
Rafael Nadal s-a retras
Chiar dacă nu există încă o reglementare clară, mulţi oameni de afaceri s-au lansat pe piaţă cu avânt. Ţinând pasul cu nevoile oamenilor şi cu ritmul alert al inovaţiilor. De la robotică, la e-commerce şi soluţii complexe de comunicaţii electronice, antreprenorii încurajează inovaţia şi ţin pasul cu nevoile societăţii. Viitorul în comunicaţii aparţine tehnologiei 5G.
Valentin Popoviciu, vicepreședinte RCS & RDS: Este cert că 5G ne duce către industrii care au nevoie de digitalizare. Nu se poate altfel, este ca o stradă cu sens unic. Trebuie să mergem către digitalizare si dezvoltarea de aplicaţii integrate de tehnologie şi comunciaţii. Toate acestea sunt cheia viitorului. Ar trebui să avem o strategie naţională clară, de facilitare şi implementare a reţelelor de mare viteză, atât fibră optică, cât şi reţea mobilă. Am tot discutat despre aceste lucruri de-a lungul timpului, am văzut, în mare parte, doar efortul operatorilor.
Iosif Popa, reprezentant ANCOM: Ca autorităţi, nu putem să anticipăm. Nu le putem anticipa, nici nu le putem urma. Cred că o intervenţie în sectoare cu inovaţie masivă sau cu foarte multă tehnologie trebuie făcută după multă observare, atenţie şi cu mâna tremurândă a lui Montesquieu.
Problema reglementării companiilor de tehnologie este una la nivel european.
Iulian Stancu, director retailer online: Cum arată competiţia în zona digitală. Pe zona de trafic online ăsta este topul din România. Primele 5 sunt Google, Facebook, Youtube, Yahoo. Ele de fapt sunt nişte autostrăzi digitale, iar toate companiile care vor să facă bussiness în zona asta trebuie să se lege la aceste autostrăzi. Companiile europene sunt de fapt jucători într-un cadru setat de marii jucători gloobali şi pentru a challange-ui acest cadru, Europa are nevoie să se reinventeze şi să vadă diferit.
În România, piaţa ITC funcţionează, însă, datorită colaborării dintre firme.
Dragoș Vasile, consilier Consiliul Concurenței: Într-adevăr, o caracteristică a economiei de digitalizare este colaborarea şi pro-concurenţială pentru că duce la inovaţie. Sigur că există o limită când această colaborare s-ar putea să urmărească alte scopuri, nu menirea aceasta, de exemplu să reducă presiunile concurenţiale. Şi noi trebuie să facem distincţia între aceste lucruri atât de complicate.
La evenimentul organizat de Consiliul Concurenţei au participat oameni de afaceri din mai multe sectoare ale economiei, precum cel de energie, de construcţii sau al noilor tehnologii de comunicaţii.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News