Ce amendă a primit angajatorul muncitorilor indieni infectați cu coronavirus. Alexandru: Raportul a fost finalizat în 3 zile. Bun
Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a sancţionat cu 13.500 de lei angajatorul muncitorilor indieni depistaţi pozitiv cu noul coronavirus pe un şantier din Sectorul 4 al Capitalei. ITM Bucureşti a constatat încălcarea legislaţiei privind prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2. Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a lăudat finalizarea raportului în trei zile.
ITM Bucureşti a finalizat, luni, acţiunea de control demarată sâmbătă seara pe şantierul unde Direcţia de Sănătate Publică a semnalat un focar de coronavirus.
„Inspectorii de muncă au verificat dacă angajatorul respectă prevederile referitoare la prevenirea şi stoparea răspândirii virusului SARS-COV 2 în rândul angajaţilor, precum şi legislaţia privind securitatea şi sănătatea în muncă, respectiv în domeniul relaţiilor de muncă. Echipa de control a stabilit că toţi lucrătorii de cetăţenie indiană sunt angajaţi cu forme legale, însă angajatorul a încălcat o serie de dispoziţii privind condiţiile igienico-sanitare, printre care: dotarea necorespunzătoare cu materiale igienico-sanitare şi supraaglomerarea spaţiilor de dormit, încălcări care contravin prevederilor legislaţiei în vigoare pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-C0V 2, precum şi Legii securităţii şi sănătăţii în muncă 319/2006”, a anunțat ITM Bucureşti, marți, într-un comunicat citat de Agerpres.
De asemenea, angajatorul nu a realizat, în termenul prevăzut, instruirea specifică pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV 2 şi nu a asigurat personal suficient pentru acordarea primului ajutor şi pentru implementarea măsurilor de prevenire, potrivit comunicatului ITM Bucureşti.
Prin urmare, inspectorii de muncă au dispus 11 măsuri cu realizare la termen şi au aplicat sancţiuni contravenţionale astfel: patru amenzi în cuantum de 13.500 lei şi şapte avertismente.
Angajatorul muncitorilor indieni a mai fost sancţionat şi pentru faptul că nu avea o evidenţă clară a orelor lucrate de muncitori şi pentru transmiterea cu întârziere a unor date în Revisal, menţionează ITM Bucureşti.
Violeta Alexandru: Funcţionează coordonarea între instituţii atunci când este făcută de la cel mai înalt nivel. Altfel, riscă să nu
Controlul început de ITM Bucureşti sâmbătă a avut loc în prezenţa ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi a fost coordonată de inspectorul şef al ITM Bucureşti, Constantin Bujor.
De altfel, Violeta Alexandru a reacționat marți la comunicatul ITM, lăudând timpul în care a fost realizat raportul.
„Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a terminat verificările şi a finalizat raportul de control cu privire la condiţiile de muncă de pe şantierul dezvoltatorului imobiliar din sectorul 4, despre care opinia publică a aflat sâmbătă seară. Mai mulţi muncitori indieni au fost depistaţi cu Covid-19. Raportul a fost finalizat în 3 zile. Bun”, a scris ministrul Muncii, pe Facebook.
Ea a menţionat că a solicitat ITM Bucureşti să „comunice public” concluziile verificărilor şi a subliniat că la momentul în care s-a deplasat pe şantierul respectiv a înţeles că instituţiile de control au nevoie de o coordonare mai bună.
„Când am ajuns în preajma şantierului, tocmai pentru că am nevoie să aprofundez rapoartele scrise, mi-am dat seama că este nevoie de coordonare între instituţii. Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (aflată deja acolo când am ajuns), ITM Bucureşti, Inspectoratul General pentru Imigrări, Jandarmerie (şi ea acolo). Funcţionează coordonarea între instituţii atunci când este făcută de la cel mai înalt nivel. Altfel, riscă să nu”, a apreciat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii le-a cerut angajaţilor să respecte măsurile impuse de autorităţi privind purtarea măştii şi să nu îndepărteze măştile după câteva minute.
„Angajaţii trebuie să ia în serios solicitările autorităţilor şi să nu mai lase măştile acasă sau să le poarte câteva minute. Toţi trebuie să fim responsabili pentru că, oricâte controale fac autorităţile, posibilitatea ca la un control lucrurile să arate acceptabil iar după control, lucrurile să degenereze, există. Şi nu pot rămâne inspectorii în faţa fiecărei firme. Angajatorii au interesul ca angajaţii lor să fie sănătoşi, odihniţi, să lucreze în condiţii de igienă”, a subliniat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a explicat că are în vedere implementarea în sectorul construcţiilor a unui sistem electronic de monitorizare a orelor suplimentare lucrate de angajaţi.
„Suntem într-o perioadă în care cer un ritm mai alert în verificări la ITM. Se fac controale (nu vreau nici să facem exces!) dar important mi se pare ca şi angajatorii să se conformeze. Inclusiv pentru înregistrarea orelor suplimentare. Aici mă gândesc la un sistem electronic de contorizare (cu un pilot în zona construcţiilor), inspirat de modelul pe care îl pun în practică firmele din Germania, din industria cărnii”, a transmis Violeta Alexandru.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News