Live

Capitalul Poștei majorat ca să își plătească datoriile. Va face altele?

Data publicării:

Guvernul va cumpăra acțiuni ale Poștei Române de 170 milioane lei, bani cu care compania de stat își va achita datoriile la Fisc. Capitalul Poștei va crește astfel de cel puțin trei ori.

Guvernul României a adoptat joi Hotărârea privind participarea statului român la majorarea capitalului social al Poştei Române, care anunţă astfel că procedura de capitalizare cu 170 milioane lei a companiei s-a declanşat, informează News.ro.

Majorarea capitalului social este în cuantum de 170 milioane lei. Suma este destinată achitării datoriilor restante la bugetul general consolidat, aşa cum este prevăzut în Legea bugetului de stat pe anul 2018.

“Aşteptăm publicarea actului normativ (HG privind capitalizarea Poştei) în Monitorul Oficial, dar până atunci, aş vrea să marchez acest moment istoric pentru Poşta Română. Este vorba, într-adevăr, de o dublă investiţie în Poşta Română, o investiţie de capital, cu care datoriile noastre către ANAF sunt practic stinse, cât şi o investiţie de încredere în capacitatea Poştei de a redeveni o companie puternică şi profitabilă”, a declarat Elena Petraşcu, directorul general al Poştei Române.

Poşta Română va proceda la convocarea Adunării Generale a Acţionarilor, conform prevederilor legale, pentru definitivarea procesului de capitalizare, ceea ce reprezintă o etapă importantă în demararea propriu-zisă a procesului de majorare a capitalului social.

Compania are aproximativ 24.000 de angajaţi.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.

Varianta de majorare a capitalului social promovată în luna ianuarie de către ministerul de resort prevedea emiterea a 226 milioane acțiuni în valoare de un leu, din care statului să îi revină 170 milioane acțiuni, restul urmând să ajungă la Fondul Proprietatea. Schema permitea FP să dețină în continuare 25% din Poștă. Cum Fondul însă nu este interesat să aducă bani de acasă pentru așa ceva urmărind doar să primească bani din vânzarea acțiunilor pe care statul i le-a dat acum 14 ani la înființare, majorarea se va face doar cu 170 milioane lei. Dacă în schema propusă în ianuarie Fondul și-ar fi păstrat 25% din acțiuni, în urma refuzului de a participa la majorarea de capital, acesta va ajunge să mai dețină doar 6,48% din acțiuni.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pensiile în ianuarie 2025 se livrează cu întârziere. Ce spun reprezentanții Poștei Române despre data la care românii vor primi banii

Ministrul Digitalizării: Nu se pune problema desființării de oficii poștale. Poșta e o instituție strategică

Primele voturi din Diaspora au ajuns în România. S-a votat prin corespondență atât pentru prezidențiale cât și pentru parlamentare

Poşta Română a început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală. Câți români pot beneficia de anularea unor datorii la stat

Partenerii noștri