Live

Banca Transilvania: Taxa pe active este naționalizare a profiturilor. Nu ne vom mai extinde

Data actualizării: Data publicării:

Banca Transilvania critică în termeni dur taxa pe active introdusă din acest an de către Guvern. Într-o declarație făcută pentru Zf.ro de către BT, declarație postată pe site-ul propriu de internet al băncii, instituția spune nu își va mai continua programul de achiziții „așa cum ne propusesem”. BT a cumpărat în trecut Bancpost și Volksbank România. Lipsa profitului va limita capacitatea noastră de dezvoltare şi acest lucru însemna ca tot mai puţine categorii de clienţi vor avea acces la finanţare”, spun oficialii BT. 

Redăm declarațiile făcute de oficialii BT:

Vedem că suntem penalizaţi suplimentar cu o taxă pe active care, în opinia noastră, înseamnă naţionalizarea profiturilor, chiar dacă Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marjă redusă, impusă de Stat.

Aceasta, după ce am investit aproape 2 miliarde lei în discounturi la credite în programele de conversie din franci elveţieni destinate clienţilor Volksbank România şi Bancpost şi după ce am susţinut programele Statului Român – Prima Casă, Start-Up Nation şi cele ale FNGCIMM.

Contrar opiniilor recente privind reticenţa băncilor în creditarea businessurilor româneşti, ele au continuat să susţină antreprenorii. De exemplu, în ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peşte 50.000 de IMM-uri şi microinterprinderi locale. Acum, noi, împreună cu aceste IMM-uri şi alături de populaţie, vom suporta costurile taxei.

În acest context, având în vedere incertitudinea generată de discuţiile legate de această taxă, precum şi turbulenţele econonomice pe care taxarea suplimentară le va aduce, nu avem intenţia să continuăm planul de achiziţii în România, aşa cum ne propusesem. Consolidarea sistemului bancar din ţara noastră – la care Banca Transilvania a contribuit prin achiziţia Volksbank România şi Bancpost – este în beneficiul direct al clienţilor, conducând la reduceri de costuri, dar este improbabil ca acest lucru să continue în lumina atitudinii actuale faţă de bănci.

În continuare, sunt puţine informaţii în legătură cu taxa pe active, atât referitor la baza impozabilă, cât şi legat de modalitatea de aplicare, iar Banca Transilvania, cel mai mare susţinător al economiei româneşti, nu a fost implicată ca partener în discuţiile de până acum. Cele mai recente informaţii avansate de media despre nivelul taxei nu sunt realiste şi ar duce la dezechilibre imediate şi grave atât în sectorul bancar, cât şi la nivelul întregii economii, cu efecte directe asupra populaţiei şi antreprenorilor locali.

Dobânzile din piaţa bancară sunt rezultatul costurilor băncilor şi a concurenţei pentru clienţi. Taxarea suplimentară (mai ales la un nivel agresiv) va creşte costurile băncilor. Este destul de probabil că băncile vor fi nevoite să reducă costurile, să îşi reajusteze preţurile şi să limiteze investiţiile.

Banca Transilvania a ajuns aici în 25 de ani de dezvoltare continuă şi responsabilă, în care a capitalizat profitul şi a majorat capitalul cu bani de la acţionari – acest lucru ne permite acum să credităm toate tipurile de clienţi – atât IMM-uri, cât şi populaţie. Lipsa profitului va limita capacitatea noastră de dezvoltare şi acest lucru însemna ca tot mai puţine categorii de clienţi vor avea acces la finanţare, lucru care se va vedea tocmai în limitarea creditării companiilor mici şi a populaţiei.

O economie puternică are nevoie de bănci puternice, iar măsurile despre care discutăm nu sunt deloc în direcţia bună – România este o ţară în dezvoltare şi trebuie să continue creşterea pentru a recupera decalajele faţă de ţările vestice”.

Banca Transilvania este una dintre cele mai mari bănci autohtone și are un capital românesc de peste 50%, deținut de persoane juridice și fizice.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Banca Transilvania preia OTP Bank România într-o achiziție de aproape 350 de milioane de euro

Prima bancă amendată de ANPC care a câștigat în instanță cu privire la calculul ratelor

Între medalii. Atletul român Alexandru Novac: „Când simt că nu mai pot, tot mai pot încă puțin”

Între medalii. Robert Glință: „Performanța vine când punem cărămidă peste cărămidă și fiecare cărămidă se construiește complet diferit”

Partenerii noștri