Live

Arctic face fabrică de mașini de spălat cu bani de la BEI

Data actualizării: Data publicării:

Banca Europeană de Investiţii (BEI) acordă un împrumut de 68 de milioane de euro producătorului de aparate electrocasnice Arctic pentru finanţarea construcţiei unei fabrici de mare capacitate axată pe producţia de maşini de spălat în localitatea Ulmi, judeţul Dâmboviţa.

Foto: Artic a fost înființată în 1968 cu ajutorul unei licențe Thomson Hudson. Compania este deținută de grupul turc Arçelik

Noua fabrică va produce 2,2 milioane de maşini de spălat pe an, generând aproximativ 1.400 de noi locuri de muncă într-o regiune mai puţin dezvoltată, care se confruntă cu schimbări structurale. Aceasta este prima unitate de producţie din România şi una dintre puţinele din Europa care respectă standardele de tip ,,Industria 4.0”, potrivit News.ro.

”După finalizarea procesului de construcţie, în 2019, noua fabrică va produce anual aproximativ 2,2 milioane de maşini de spălat. Acest lucru va permite companiei Arctic - în prezent, liderul pieţei de produse electrocasnice din România, cu o cotă de piaţă de peste 40% - să răspundă cererii tot mai mari de pe piaţa europeană. Arctic face parte din Grupul Arçelik - al treilea cel mai mare producător de aparate electrocasnice din Europa şi al şaptelea din lume”, spune banca.

Această tranzacţie este garantată de Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investiţii pentru Europa. Sprijinul acordat de FEIS va stimula investiţiile străine directe în zonele rurale, pentru a atrage noi investiţii şi pentru a transforma România într-un centru de producţie pentru întreaga Europă.

"Acest proiect extrem de inovator, susţinut de Planul de investiţii pentru Europa, va crea 480 de locuri de muncă directe şi 900 de oportunităţi suplimentare de ocupare la nivel de furnizori. Fabrica va fi localizată în regiunea Sud-Muntenia, care se confruntă cu provocări economice structurale după închiderea fabricilor din industria siderurgică şi este caracterizată de o rată ridicată a şomajului şi un grad redus de producţie tehnologică. Din acest motiv, investiţia are o mare valoare pentru regiune", spune vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.

La rândul său, directorul financiar al companiei Arçelik, Polat Şen, a declarat că această investiţie reprezintă un pas important în transformarea României într-un centru de excelenţă în producţia de aparate electrocasnice. Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene.

Arctic este liderul pieţei de aparate electrocasnice din România şi deţine cea mai mare fabrică de producţie din Europa continentală, unitatea de la Găeşti producând până în prezent peste 31 de milioane de aparate frigorifice. De asemenea, Arctic este una dintre cele mai importante companii din România, cu peste 3.600 de angajaţi, inclusiv subcontractori, şi o cifră de afaceri în 2017 de 2,2 miliarde de lei. În prezent, 87% din producţia totală Arctic este exportată în peste 80 de ţări.

În anul 2017, Arctic a demarat lucrările de construcţie pentru o nouă fabrică de maşini de spălat rufe, care va fi amplasată în localitatea Ulmi, judeţul Dâmboviţa. Noua investiţie este una de tip greenfield.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Analiză Beko: Cum ne poate ajuta tehnologia să economisim resurse și să sprijinim mediul

(P) Arctic a fost votat cel mai puternic brand românesc

(P) Ce sfaturi să iei în considerare când cumperi o ladă frigorifică

Partenerii noștri