Cîțu: România se finanțează deocamdată doar din piața internă. Ar putea emite obligațiuni către populație
România se finanţează deocamdată doar din piaţa internă, dar caută finanţări şi pe piaţa internaţională pentru a face față consecințelor economice ale pandemiei de coronavirus, a declarat marți seara, la Digi24, ministrul de finanțe Florin Cîțu. De altfel, Ministerul Finanțelor ar putea emite în câteva săptămâni obligaţiuni pentru populaţie, atât în lei, cât şi în valută, a mai anunțat Florin Cîţu.
„Deocamdată ne finanţăm doar de pe piaţa internă. Ne uităm bineînţeles la finanţare pe piaţa externă. Am văzut că au început şi alte ţări să se finanţeze de pe piaţa externă şi luăm şi noi în calcul acest lucru. Dar, este adevărat, nu suntem în cea mai bună situaţie. Şi aici, repet, mesajele care vin din Parlamentul României ne fac foarte mult rău. Mesajele populiste. În momentul în care vrei să te împrumuţi de pe piaţa internaţională, investitorii se uită la cât de mult poţi să ai o consolidare fiscală în perioada următoare. Dacă văd că nu îţi pasă şi arunci cu banii în stânga şi în dreapta, nimeni nu îţi va da bani. Dacă vede că eşti un Guvern care ştie în ce situaţie este astăzi şi creşte deficitul doar pentru a consolida situaţia economică, veţi vedea că ne putem împrumuta. Depinde ce mesaj dăm investitorilor străini”, a explicat Cîţu.
MFP ar putea emite o emisiune de obligațiuni către populație
Ministerul Finanţelor Publice ar putea emite în câteva săptămâni obligaţiuni pentru populaţie, atât în lei, cât şi în valută, a anunţat marţi seara Florin Cîţu, la Digi24.
„Sunt în lucru la Ministerul Finanţelor Publice şi obligaţiuni pentru piaţa locală. Detalii nu vă pot da acum, dar sunt nu numai pentru lei. În câteva săptămâni cred că vor fi gata”, a spus Cîțu. El a adăugat că acum se parcurge procedura internă.
Reacția lui Boloș după ce Fitch a revizuit perspectiva ratingului României
Noi reguli pentru românii care vând sau cumpără locuințe
Cum au crescut acțiunile companiei Gabriel Resources
Tone de deșeuri zac pe un teren din Sectorul 1
Șefii PNL au discutat despre ieșirea de la guvernare
Cîțu, despre scandalul vaccinurilor anti-Covid
Bugetul pe 2024 a trecut rapid prin comisiile parlamentare
Orban, întrebat cine a condus de fapt PNL în mandatul său: „Eu, cu anumite contribuții”
Ieșire nervoasă a lui Ciolacu, întrebat despre datorii
Fitch va reveni la perspectiva de rating „stabil”
Pe de altă parte, Florin Cîțu este încredințat că perspectiva de rating a României va reveni la „stabil” la următoarea evaluare a agenţiei Fitch, care tocmai a retrogradat perspectiva la negativ, dar a păstrat ratingul de țară, demers în care ministrul de finanțe vede motive de optimism, pentru că ratingul de țară contează atunci când România apelează la împrumuturi.
„Agenţia Fitch a păstrat ratingul de ţară al României, este foarte important de spus acest lucru. Cu toate estimările de deficit, a noastră de 6,7%, a Fitch mai mare - este foarte important, pentru că atunci când mergem să ne împrumutăm, ratingul este foarte important. Da, a retrogradat perspectiva, a schimbat perspectiva la negativ. Eu cred că acest lucru se întâmplă cam pentru toate ţările din lume în acest moment. Dar în acelaşi timp, mesajul foarte important pe care l-a dat Fitch a fost acela că România poate să-şi revină”, a arătat Florin Cîțu.
„Revenirea economiei este în estimarea celor de la Fitch şi putem să revenim cu perspectiva stabil, vă spun, cred că la următoarea evaluare a celor de la Fitch. Veţi vedea că vor schimba perspectiva, dacă programele pe care le-am luat în calcul până acum şi ceea ce avem în plan pentru viitor va fi implementat aşa cum trebuie”, a spus Florin Cîţu, care vede posibilă, în cazul României , o revenire în „V”.
Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit perspectiva de rating a României de la stabilă la negativă, dar a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală. De asemenea, Fitch a prognozat că deficitul guvernamental al României se va agrava până la 8% din PIB în 2020, ca urmare a unei aşteptate scăderi a veniturilor în contextul pandemiei de COVID-19, urmând ca în 2021 să se reducă la 4,2% din PIB pe fondul revenirii activităţii economice, potrivit unui comunicat al Fitch, dat publicităţii sâmbătă.
Editor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News