Live

Chinezii furioși de căderea acțiunilor au postat mii de plângeri pe contul Ambasadei SUA de pe rețeaua Weibo, unde critică Beijingul

Data publicării:
Pierderile de pe piața de valori, de luni, sugerează că investitorii nu sunt convinși de angajamentele autorităților de reglementare chineze. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Zeci de mii de oameni din China s-au adunat într-un loc neobișnuit pentru a-și exprima furia față de criza continuă a pieței de valori a țării. Aceștia au postat comentarii în care se plâng de situația economică și ironizează autoritățile pe un cont de socializare de pe rețeaua Weibo, în limba chineză, al Ambasadei SUA la Beijing, transmite CNN.

Piețele din China au scăzut din nou luni, după cea mai proastă săptămână din ultimii ani. Peste 1.800 de acțiuni de pe piețele din Shanghai și Shenzhen, reprezentând o treime din toate acțiunile listate în China, au scăzut cu peste 10%.

160.000 de comentarii la o postare pentru protejarea girafelor din Africa

O postare a ambasadei vineri pe Weibo despre protejarea girafelor sălbatice din Africa a atras peste 160.000 de comentarii, dintre care multe nu aveau legătură cu protecția animalelor.

„Guvernul SUA, vă rugăm să ajutați investitorii chinezi în acțiuni”, a scris un utilizator într-o repostare a articolului.

Multe postări au părut ulterior să fie șterse de cenzori. Autoritățile chineze și-au intensificat recent cenzura criticilor cu privire la economia blocată și haosul pieței.

Luni, Shanghai Composite Index a scăzut în a șasea sesiune consecutivă, cu 0,8%, și a atins cel mai scăzut nivel de închidere din ultimii patru ani. Săptămâna trecută, indicele a scăzut cu 6,2% în cea mai mare pierdere săptămânală din octombrie 2018.

SZSE Component Index a oscilat puternic între câștiguri și pierderi în timpul zilei de tranzacționare, înainte de a se încheia cu 1,1%. Indicele a scăzut cu 8,1% săptămâna trecută.

Utilizatorii de internet probabil au ales pagina Weibo a Ambasadei SUA pentru a protesta, deoarece alte mijloace de socializare au fost închise. De exemplu, autoritățile de reglementare a pieței din China au dezactivat secțiunile de comentarii ale propriilor conturi de rețele sociale.

De la sfârșitul anului trecut, unii dintre cei mai proeminenți analiști ai Chinei au fost supuși unor restricții pe rețelele sociale, care par menite să reducă capacitatea acestora de a comenta problemele economice ale țării.

Glume și sarcasm pentru a ocoli cenzura

Pentru a ocoli cenzura, unii utilizatori ai rețelelor sociale au recurs în weekend la eufemisme și glume.

„Ridicați-vă! Toate girafele care refuză să fie sclave”, a spus un utilizator într-o repostare a poveștii cu animale a Ambasadei SUA. Fraza vine din primul vers a imnului național al Chinei: „Ridicați-vă! Toți cei care refuză să fie sclavi!”

„Întreaga comunitate a girafelor este plină de optimism”, a spus un alt utilizator, bătându-și joc de un articol publicat vineri de ziarul de stat People's Daily despre vizita unui politician comunist german sub titlul „întreaga țară este plină de optimism. ”

Pierderile de pe piață, de luni, sugerează că investitorii rămân neconvinși de angajamentele repetate ale autorităților de reglementare chineze de a consolida încrederea. Duminică, Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din China a promis din nou că va preveni „fluctuațiile anormale” de pe piața de valori, dar nu a oferit detalii despre cum va face acest lucru.

Cu ce probleme majore se confruntă a doua economie a lumii

„În ciuda încercărilor autorităților de stat de a stabiliza piața, sentimentul investitorilor rămâne fragil, reflectând preocupări profunde cu privire la fiabilitatea politicilor guvernamentale și a cadrului de reglementare”, a declarat Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management.

În plus, „incertitudinea din jurul piețelor și relațiilor comerciale chineze este agravată de posibilitatea creșterii tarifelor pentru China, așa cum a propus candidatul republican la președinție Donald Trump”, a adăugat el.

Într-un mesaj extraordinar, o companie cotată la bursă pare să sugereze investitorilor să ia o pauză de la bursă – chiar dacă doar pentru câteva zile, în timpul sărbătorii de Anul Nou Chinezesc.

„Viața nu este doar despre bursă, ci și despre părinți, iubiți, copii și prieteni. [Noi] recomandăm investitorilor să părăsească temporar bursa, să renunțe la obsesiile lor, să-și schimbe starea de spirit și să întâmpine Anul Nou într-o dispoziție relaxată și liniștită”, a spus Hangzhou Yitong New Materials într-un comentariu postat ca răspuns la o întrebare de la investitori într-un forum online condus de Bursa de Valori Shenzhen.

Compania listată la Shenzhen, care produce produse metalice, a pierdut 42% din valoarea bursieră de la începutul acestui an.

În total, aproximativ 6,1 trilioane de dolari în valoare de piață au fost șterse de pe piețele de valori din China și Hong Kong de la ultimele lor vârfuri din februarie 2021, conform unui calcul CNN bazat pe datele de la bursele din Shanghai, Shenzhen și Hong Kong.

O scădere record a pieței imobiliare dominante, șomajul ridicat al tinerilor, deflația și o scădere rapidă a natalității sunt doar câteva dintre problemele care afectează a doua economie din lume.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri