Cea mai scumpă achiziție a MApN, 32 de avioane F-35 în valoare de 6,5 miliarde de dolari, a intrat în linie dreaptă
Parlamentul a luat act, marți, de solicitarea MApN privind achiziția a 32 de avioane de vânătoare F-35, valoare estimată la 6,5 miliarde de dolari. Produse în SUA, aceste avioane sunt printre cele mai avansate aparate din lume. Investiția a fost aprobată și de CSAT în luna aprilie a acestui an.
Birourile permanente ale Parlamentului au luat act, marţi dimineaţă, de solicitarea Ministerului Apărării Naţionale privind iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35.
MApN precizează că Faza 1 a programului de înzestrare va fi iniţiată în anul 2023 şi presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic iniţial, a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor şi de muniţii aer-sol şi aer-aer, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD.
Ministerul Apărării solicita Parlamentului aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35 în cadrul programului de înzestrare ”Avion multirol de generaţia a V-a, F-35, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS). MApN precizează că Faza 1 a programului de înzestrare va fi iniţiată în anul 2023 şi presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic iniţial, a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor şi de muniţii aer-sol şi aer-aer, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, iar cantităţile de echipamente, altele decât aeronavele, ce vor fi achiziţionate urmează a fi stabilite cu exactitate după iniţierea procedurii de atribuire a respectului contract de achiziţie.
F-35, printre cele mai avansate avioane de vânătoare din lume
România va cumpăra avioane de luptă F-35 produse în SUA, printre cele mai avansate aparate de vânătoare din lume. Sunt cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.
În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, remis imediat după aprobarea achiziției în CSAT.
Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță”, arăta Cotroceniul.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat încă de anul trecut, din februarie, că România are în vedere cumpărarea de avioane militare americane de ultimă generație F-35. „Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice.
Prețul unui avion de vânătoare F-35A era cotat în iulie 2021 de Reuters la aproximativ 80 de milioane de dolari, dar nu e clar ce echipare include această sumă. Avioanele sunt produse de compania americană Lockheed Martin, unul dintre giganții industriei militare.
În acest moment, Forțele Aeriene ale României au în dotare avioane militare F-16 cumpărate din Portugalia. O altă flotilă de F-16 ar urma să fie cumpărată din Norvegia.
Editor : C.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News