Ce prevede documentul privind înghețarea salariilor. Economist: „Acum apar lucrurile spuse pe faţă”
Guvernul nu mai are bani pentru salarii mărite și anunţă Comisia Europeană că îngheaţă lefurile bugetarilor anul viitor, ca să nu se îngroape şi mai mult în datorii. Şi nu spune nimic despre asta celor care contau pe majorările prevăzute în legea salarizării. Meritul de a deconspira documentul îi revine unui parlamentar din opoziţie. Aşa a acceptat ministrul Finanţelor să vorbească despre ceea ce el numeşte un document de lucru, dar nu are nimic opţional în formulări.
Cum au crescut acțiunile companiei Gabriel Resources
Șefii PNL au discutat despre ieșirea de la guvernare
Cîțu, despre scandalul vaccinurilor anti-Covid
Bugetul pe 2024 a trecut rapid prin comisiile parlamentare
Orban, întrebat cine a condus de fapt PNL în mandatul său: „Eu, cu anumite contribuții”
Ieșire nervoasă a lui Ciolacu, întrebat despre datorii
Cîțu cere ruperea coaliției cu PSD și intrarea la guvernare cu USR
Ciucă: Nu discutăm despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri
Boloș: Nu vreau să-i sperii pe cei din sectorul public, dar vor fi condiții de reformă dure
Documentul trimis de Guvern Comisiei Europene spune că salariile bugetarilor vor fi îngheţate la nivelul lunii decembrie. Asta ar permite Cabinetului Dăncilă să ţină diferenţa dintre venituri şi cheltuieli sub nivelul maxim de 3 la sută din Produsul Intern Brut, limita impusă de Bruxelles.
„E prima dată când Guvernul prezintă aceste măsuri și sunt măsuri care înseamnă reduceri de cheltuieli”, spune Florin Cîțu, senator PNL.
Ministrul de Finanţe încearcă să îndulcească însă vestea: nu a fost nimic stabilit, spune Eugen Teodorovici.
„Este un scenariu propus de Ministerul de Finanțe în urma unor calcule”, a spus el.
Economiştii îl contrazic însă pe ministrul de Finanţe care spune că nu Executivul nu a stabilit nimic legat de îngheţarea salariilor.
„Este un document oficial. Este un document trimis Comisiei Europene, cu semnătura ministrului de Finanţe, prin care statul se angajează să ia măsuri pentru a reintra în obiectivele asumate pe termen mediu în România de deficit bugetar”, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
„Acum apar lucrurile spuse pe faţă: dragilor, v-am păcălit o data mărindu-vă salariile, dar de fapt nu vi le-am mărit că am transferat doar nişte contribuţii, şi acum de fapt nu mai avem bani să vă mai mărim nimic, îngheţăm totul, angajări şi aşa mai departe, pentru că de fapt nu sunt resurse”, spune Cristian Păun, profesor de economie.
PSD a promis în programul de guvernare că va egaliza salariile până în anul 2022, aşa că şi anul viitor ar fi trebui să crească lefurile bugetarilor.
În plin scandal legat de îngheţarea veniturilor, ministrul Muncii anunţă însă că Executivul vrea să majoreze salariul minim brut chiar de luna viitoare şi să îl ducă la 2.080 de lei de la 1.800, cât este acum. De la anul ar trebui să se facă şi o diferenţiere la salariul minim în funcţie de studii. Totul trebuie să primească undă verde de la ministerul de Finanţe, care garantează că nu există motive de îndoială.
„Și punctul de pensie cu creștere de 15 % se va respecta, salariul minim pe economie să îl aplicăm chiar mai devreme. Nu sunt probleme de bani la buget”, spune Eugen Teodorovici.
Directorii firmelor spun însă că mărirea salariului minim într-adevăr nu deranjează Guvernul pentru că lefurile trebuie plătite de companii. Şi de aici pericolele...
„Soluţiile sunt de acelaşi tip, adică dramatice. Unu: să disponibilizezi, doi: să tai de la investiţii, cum a făcut Guvernul în intreaga această perioadă mărind salarii în sistemul public şi tăind de la investiţii”, spune Florin Jianu, președintele Consiliului Național pentru IMM-uri.
Bugetul pentru anul viitor va fi trimis Parlamentului la finalul lunii viitoare şi trebuie să prevadă fonduri pentru promisiunile făcute de guvern.
Ce spune documentul:
- Măsurile privind cheltuielile: îngheţarea salariului brut pentru angajaţii din sistemul public la nivelul din decembrie 2018 (legea salarizării unitare nu va fi aplicată) şi a voucherelor pentru vacanţă tot la nivelul din 2018, adică 1450 de lei/ angajat. Păstrarea numărului mediu de angajaţi din sectorul public la acelaşi nivel cu cel din 2018.
- Cheltuielile cu angajaţii vor scădea de la 9.1% din PIB în 2018 la 8.8% din PIB în 2019; 8.9% în 2020 ca să ajungă la un nivel de 8.5% în 2022.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News