Ce costuri ar presupune aducerea rezervei de aur a României în țară
Proiectul de lege privind repatrierea aurului a fost justificat de unul dintre inițiatori, senatorul Șerban Nicolae, prin faptul că rezerva depozitată la Londra nu mai produce niciun venit, dimpotrivă, România trebuie să plătească bani pentru aceasta. Argumentul costurilor mai reduse, dacă aurul ar fi păstrat în ţară, nu stă în picioare. Profesorul de economie Cristian Păun spune că doar transportul presupune o notă de plată destul de costisitoare, iar preţul depozitării este și el piperat.
Stâlpul prăbușit peste un tramvai din București a fost remontat, dar cu susul în jos
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Replici istorice din dezbaterile electorale pentru alegerile prezidențiale
Primarul lăutar din Mehedinți care își rotunjește veniturile din cântări la nunți și botezuri
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Șofer filmat cu un copil în brațe, la volan. Ce amendă riscă bucureșteanul căutat acum de poliție
Arhiepiscopul Teodosie poate fi judecat pentru cumpărare de influență
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Catedrala Notre Dame din Paris, afectată de incendiul devastator, își redeschide porțile după 5 ani. Cât a costat restaurarea
Cristian Păun, profesor de economie: „E o poveste nemuritoare, care o să ne coste câțiva bani, pentru că transportul acelei cantități de aur e destul de costisitor, având în vedere că trebuie să asigurăm o anumită securitate. Are un cost păstrarea acestui aur în Marea Britanie, care trebuie comparat și cu ce primim pe aur, mă refer la dobândă, și vedem cu cât rămânem. Acest calcul trebuie apoi comparat cu costul aducerii în țară a aurului, păstrării în condiții de securitate și, evident, tot ce pierdem pe partea de rating internațional.
Sigur, de parcă credibilitatea acestor politicieni e undeva la cer. Adică ei vor să naționalizeze Pilonul II de pensii, adică să bage mâna în buzunarul fiecărui român și să ia cu japca depozitul de bani – și nu lipsit de consistență. Vorbim în momentul de față în România, prin acea ordonanță de urgență infamă, de naţionalizari pe bandă rulantă, de utilizarea acestor resurse pe cont propriu. Vindem niște lingouri de acolo și am rezolvat problema. Chiar dacă nu le vindem, le folosim cumva ca garanție ca să creştem capacitatea de împrumut a acestui guvern.”
Un proiect de lege depus ieri la Senat de Liviu Dragnea si Şerban Nicolae prevede modificarea Legii de funcţionare a BNR. Un singur articol conţine acest proiect. Iniţiatorii vor ca 95% din aurul României să fie repatriat.
Potrivit proiectului de lege, BNR mai poate lăsa în băncile din afara ţării doar 5% din rezerva totală a României. Aceste procent e condiţionat de obţinerea de venituri. Dacă nu obţinem dobândă din aurul depozitat în bănci din afara ţării, atunci cantitatea de aur depozitat în afara ţării va fi zero.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News