Live

Cât de coerent este Occidentul în privința transferului tehnologic către China?

Data publicării:

În timp ce americanii interzic un posibil transfer de tehnologie în domeniul fabricării cipurilor către China, gigantul elvețian ABB investește în această țară 150 de milioane de dolari pentru a ridica o fabrică robotizată care va manufactura roboți, cea mai modernă de acest fel din lume.

Compania elvețiană ABB a anunțat că va investi 150 de milioane de dolari pentru a construi o fabrică de roboți în Shanghai, o uzină care va folosi roboți în locul oamenilor. Este vorba de cea mai modernă uzină de acest fel din lume unde s-ar putea fabrica unul dintre cele mai spectaculoase gadgeturi anunțate în ultimii ani – mâna robot YuMi, folosită în diverse activități, de la cele de ambalare de piese și utilaje la conducerea unei orchestre.

Tot la fabrica din Shanghai, elvețienii vor dezvolta software-ul SafeMove2, cel care asigură un mediu de lucru în siguranță pentru uzinele care folosesc roboți și personal uman.

China este, pentru ABB, a doua piață importantă după SUA, iar construcția de 75.000 de metri pătrați este menită să susțină evoluția companiei.

Însă nu oriunde chinezii sunt văzuți drept parteneri de încredere în problema transferului tehnologic. Departamentul de Comerț al SUA a vizat, luni, o companie chineză de tehnologie cu restricții pentru a întrerupe accesul la tehnologia americană, spunând că firma ar putea dăuna securității SUA, relatează AFP.

Noile restricții înseamnă că firmele americane vor avea nevoie de aprobarea specială pentru a exporta produsele destinate utilizării de către compania deținută de stat – Fujian Jinhua Integrated Circuit Company, Ltd., potrivit unei declarații.

Compania se apropie de finalizarea capacității de producție substanțiale pentru circuitele integrate dinamice de acces aleatoriu (DRAM), care ar putea fi bazate pe tehnologia SUA. Totuși, această producție „amenință viabilitatea economică pe termen lung a furnizorilor americani pentru aceste componente esențiale ale sistemelor militare americane”, a spus Departamentul de Comerț.

„Când o companie străină se angajează într-o activitate contrară intereselor noastre de securitate națională, vom lua măsuri ferme pentru a ne proteja securitatea națională”, a declarat într-o declarație secretarul de comerț, Wilbur Ross. El a spus că restricțiile la export ar limita „capacitatea Jinhua de a amenința lanțul de aprovizionare pentru componentele esențiale ale sistemelor noastre militare”.

Pasul americanilor vine la unu-doi ani după ce germanii s-au arătat îngrijorați de cumpărarea unei fabrici germane model în domeniul roboticii de către chinezii de la Midea, producători mai degrabă cunoscuți pentru aparatele de aer condiționat.

Guvernul Germaniei a aprobat recent reglementări care permit blocarea mai uşoară a vânzărilor de companii de importanţă strategică unor investitori din afara Uniunii Europene, din cauza îngrijorărilor că China dobândeşte în acest fel expertiză germană, transmitea recent Reuters.

Noile reglementări, adoptate pe fondul temerilor că protecţionismul în creştere afectează comerţul internaţional, permit guvernului să blocheze preluările dacă există riscul pierderii de know-how important. Regulile nu necesită aprobarea parlamentului.

”Rămânem una dintre cele mai deschise economii din lume, dar trebuie în acelaşi timp să luăm în considerare condiţii competitive corecte. Datorăm acest lucru companiilor noastre. Concurează deseori cu ţări în care economiile nu sunt la fel de deschise”, a afirmat într-un comunicat ministrul Economiei, Brigitte Zypries.

Achiziţia, anul trecut, a producătorului german de roboţi Kuka de către compania chineză Midea a provocat temeri că China obţine acces la tehnologii de importanţă majoră, în timp ce îşi protejează propriile companii de prelurile străine.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

De nicăieri! A urcat în ring imediat după ”lupta secolului” și i-a spus în față lui Usyk: ”Pentru jaful de data trecută” VIDEO

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un rus a fost reținut în Țările de Jos sub suspiciunea de spionaj și furt de tehnologie

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Putin, Kim și pericolul care pândește la ultima frontieră a Războiului Rece. Cât de devastator ar fi un conflict cu Coreea de Nord

Nvidia a depășit Microsoft și a devenit cea mai valoroasă companie din lume

Partenerii noștri