Live

Câştigul salarial mediu net a scăzut la 3.101 lei în luna mai. Care este motivul

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Câştigul salarial mediu net a fost de 3.101 lei în mai, în scădere faţă de luna precedentă cu 14 lei (-0,4%). Cele mai mari salarii fiind înregistrate în IT, iar cele mai mici în sectorul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de Agerpres.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 5.078 lei, cu 0,5% mai mic decât în luna aprilie 2019.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) - 6.946 lei, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte - 1.782 lei.

„În mai 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie 2019 de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna mai au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (în funcţie de contracte/proiecte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici”, precizează INS.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, cu 17,8%, în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), cu 17,1%, respectiv în extracţia minereurilor metalifere, cu 16,2%.

Cele mai importante creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, cu 19,2%, în extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea de mobilă, cu un procent cuprins între 2,5% şi 7,5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: învăţământ (+2,6%), administraţie publică (+1,4%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (+0,5%).

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu: România creşte din punct de vedere economic. Salariul mediu a depăşit 1.000 de euro, inflaţia a coborât la 5,9%

România are 8 pensionari la 10 salariați. În ce județe sunt cele mai mari dezechilibre (INS)

Câștigul salarial net a scăzut în luna iulie. Care au fost cele mai afectate domenii

Câștigul salarial mediu net a scăzut cu 21 lei în luna mai, la 4.543 lei

Partenerii noștri