Live

Video Case vândute doar cu certificat fiscal. Cum va fi influențată piața imobiliară de cel mai nou proiect al Ministerului Finanțelor

Data actualizării: Data publicării:
În acest an, prețurile pentru case și apartamente au crescut cu 14%. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Fiscul vine cu noi reguli pentru românii care vând sau cumpără locuințe. Până la finalul oricărei tranzacții imobiliare, vânzătorul va fi obligat să își plătească orice datorie are către stat. Aceeași regulă se va aplica și în cazul donării unei case, arată cel mai nou proiect al Ministerului Finanțelor.

Robert este un tânăr care locuiește cu chirie de mai mulți ani în Capitală, însă vrea să devină proprietar a unei garsoniere în câțiva ani. El crede că emiterea unui certificat de atestare fiscală este esențială pentru viitoarea tranzacție imobiliară.

Mă gândesc că îmi oferă o anumită siguranță și faptul că acel imobil odată cumpărat nu va fi preluat de stat și pot să pun capul liniștit pe pernă”, spune acesta.

Iar Robert nu e singurul care are această părere. Mai mulți locuitori ai Capitalei au spus că acest document le oferă o siguranță când vor să cumpere un apartament, lucru care, în trecut, nu exista.

Tranzacțiile imobiliare se pot face dacă până în momentul finalizării acestora, proprietarii au plătit toate datoriile la stat. La fel, Fiscul va primi o copie a actului de proprietate pentru a putea pune sechestru asupra acesteia dacă există datorii. În cazul donației, acest lucru este posibil doar dacă cel care donează proprietatea nu are datorii la stat.

Economiștii spun că o astfel de lege este binevenită, însă nu pentru toți.

Christian Năsulea, profesor de economie: Dacă cineva are extrem de multe datorii la stat, pentru că a fost implicat într-o fraudă la nivel înalt cu foarte mulți bani, nu o să apuce să-și plătească impozitele pentru că are nevoie de certifical fiscal pentru vânzarea unui imobil. Nu din asta va ajunge statul român să-și recupereze sumele de bani foarte mari care sunt datorate de cei care sunt în situații de evaziune sau faliment, din cauza că nu și-au putut plăti taxe în valori foarte mari.

Ministerul Finanțelor motivează această măsură prin faptul că statul să se asigure că își poate colecta bani datorați.

Daniel Crainic, director marketing la o agenție imobiliară: Practic, fără acest certificat nu vei putea vinde. Ca să vinzi trebuie să ai acest certificat care atestă că ai datorii zero. Prin urmare, nu vei putea pasa, sau lăsa moștenire sau da mai departe aceste datorii unui alt proprietar, pentru că, nu vei putea vinde.

În acest an, prețurile pentru case și apartamente au crescut cu 14%, iar cererea cu 9%, în timp ce oferta a scăzut cu 6 procente. Totodată, în primul trimestru din acest an s-au vândut peste 50 de mii de imobile.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Gigi Becali a intrat în direct și l-a întrebat pe Radu Naum: ”Te-a retrogradat?”. A urmat un dialog presărat cu hohote de râs

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul alocă 2,5 miliarde lei pentru PNDL și PNRR, 570 milioane lei la A7. Ciolacu: Investiţiile nete în economie au atins un record

Incendiu violent în sediul ANAF din Filiași. Aproape toate documentele din arhivă s-au făcut scrum. „Va fi mult de muncă”

Scumpiri record pe piața imobiliară. Cât a ajuns să coste un apartament în zona de Sud a Bucureștiului

Proiect: Guvernul speră să recupereze 8 miliarde de lei de la datornici prin amnistia fiscală. Cum pot fi anulate o parte din restanțe

Partenerii noștri