Live

Când și-ar putea reveni turismul

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii au cerut în întâlnirea de luni de la Guvern, ca șomajul tehnic să fie modificat în muncă flexibilă, iar statul să fie parte în susținerea IMM-urilor, a declarat la Digi24 Florin Jianu, președintele CNIPMMR. El a vorbit despre cel mai afectat sector – cel al turismului, care și-ar putea reveni cel mai probabil după un an.

"Premierul ne-a cerut să venim cu proiecte care să lanseze economia în perioada post criză.

Propunem modificarea șomajului tehnic în muncă flexibilă, oamenii să înceapă să iasă din casă după perioada de vârf a pandemiei și să nu avem milioane de oameni care stau acasă.

Statul să fie parte în susținerea IMM.

Să folosim resurse europene pentru reconversia profesională.

Să gândim măsurile privind lichiditatea firmelor", a spus Jianu.

Referindu-se la sectorul HoReCa, cel mai grav afectat în această perioadă, Jianu a precizat că restaurantele și cafenelele își vor reveni rapid, dar agențiile de turism sunt extrem de afectate, întrucât chiar și după ce trece vârful pandemiei oamenii vor fi foarte atenți în a călători.

"Va lua jumătate de an – un an să își revină acest domeniu, cerem instituirea unor programe prin care statul să susțină turismul intern, ca să salveze hotelurile și agențiile.

Turiștii pot primi din resurse europene vouchere de vacanță în locul banilor plătiți și să îi folosească în turismul interior. Agențiile sunt la mijloc în această luptă prin care oamenii încercă să își recupereze banii.

De altfel, și ANAT cere Guvernului să garanteze voucherele care vor fi emise pentru serviciile de călătorie anulate și spune că dacă nu se va emite o ordonanță în acest sens, 2.100 de agenții de turism și hoteluri vor intra în insolvență.

Singura soluție este garantarea de către stat a contravalorii voucherelor de călătorie care vor fi emise de agenții pentru pachetele de călătorie anulate, susține ANAT.

Jianu a adăugat că situația actuală a demonstrat că lipsesc fabrici privind  materialele medicale: "Nu trebuie să se mai întâmple asta, să ne asigurăm că există unități de producție strategică".

Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Emil-Răzvan Pîrjol, a declarat, sâmbătă, că analizează suspendarea Ordonanţei 2/2018, care obligă operatorii la rambursarea pachetelor turistice, în contextul crizei generate în sector de pandemie.

"Ne gândim foarte serios la suspendarea acestei Ordonanţe 2 (Ordonanţa nr. 2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate n.r.), care obligă rambursarea pachetelor turistice, dar trebuie bineînţeles să venim cu o măsură compensatorie.

Ideea este că am dori, pentru moment, să evităm această presiune asupra agenţiilor, pentru că în astfel de situaţie nu vom face decât să grăbim intrarea lor în insolvenţă. Pe de altă parte, trebuie găsită o măsură care să asigure consumatorul că îşi va recupera banii sau dacă doreşte să reprogrameze, ceea ce noi îi sfătuim fără doar şi poate, să aibă aceleaşi condiţii ca şi cele precedente", a declarat Emil-Răzavn Pîrjol, la Antena 3, citat de Agerpres.

Citiți și:

Ministru: Clienții cer banii pentru vacanțe, dar agențiile nu îi au. Dacă va deveni un fenomen de masă va trebui să intervenim

Redactare G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Când începe vacanța de iarnă pentru elevi. Va fi o pauză de la cursuri de 18 zile. Ce zile libere vor avea școlarii în 2025

Invazia Rusiei a dat naștere unei noi industrii în Ucraina: turismul de război. Cât plătesc occidentalii ca să ajungă lângă front

Un oficial de top NATO le-a cerut oamenilor de afaceri să se pregătească pentru un „scenariu de război”

(P) Excelența în afaceri, premiată de Intesa Sanpaolo Bank Romania și First Bank

Partenerii noștri