Când se vor redeschide toate restaurantele din România și în ce condiții se va face servirea. La o masă vor sta cel mult 8 persoane
De la 30 iunie am putea ieşi să luăm masa la restaurant. La acea dată ar urma să aibă loc relaxarea majoră, respectiv redeschiderea tuturor localurilor HoReCa. Asta dacă nu vor exista creșteri mari în cifrele raportate de Grupul de Comunicare Strategică. „Vor fi reguli: distanțare de 2 metri între mese, clienți în număr restrâns”, spun reprezentanții industriei HoReCa.
Harghita, desemnată Regiune Gastronomică a Europei 2027. Ce înseamnă distincția pentru România
Ce spun turiștii străini întâlniți în Centrul Vechi din București despre România. Cele mai vizitate orașe din țara noastră
Renovarea Cazinoului din Constanța, aproape gata. Când ar urma să fie redeschis
Pista de 20 de kilometri care nu duce nicăieri, pariul unui primar optimist din Gorj
Efectul Schengen: Stațiunea din vestul țării unde încasările din turism au ajuns la cifre record
De pe pârtie la spital. Peste 150 de turiști au fost salvați în ultimele patru zile
Efectul Schengen: Stațiunea din Ungaria în care unul din doi turiști este român
„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții
Vacanțele în destinațiile turistice preferate de români sunt mai scumpe în acest an
Terasele se vor redeschide oficial în 1 iunie. La interior, restaurantele se vor redeschide parţial în 15 iunie, urmând ca la data de 30 iunie să fie deschise toate localurile din România, inclusiv hotelurile pentru turiști.
„Vom deschide pe data de 1 iunie. Vor fi deschise terasele în aer liber pe tot teritoriul româniei. În 15 iunie urmează a doua etpă, cu 50% din spațiile la interior și pe 30 iunie să putem funcționa cu întreg spațiul la dispoziția clienților, cu respectarea condițiilor epidemiologice la care lucrăm astăzi”, a declarat la Digi24 Dragoș Petrescu, patron din industria HoReCa.
Cum se va face servirea în restaurante
La discuțiile cu premierului, reprezentanții industriei ospitaliere au prezentat și un set de măsuri pe care le vor lua pentru a proteja clienții.
„Vor fi reguli normale, decente. Vom avea mese distanțate la 2 metri, clienți în număr restrâns, maxim între 6 și 8 persoane, triaj epidemiologic pentru persoanl, iar anumite restaurante pot face și pentru clienți acest triaj epidemiologic”, a declarat Petrescu.
De asemenea, după fiecare masă și după fiecare servire, ospătarul va trebui să se dezinfecteze. Aceștia vor purta mască și mănuși și vor fi foarte atenți astfel încât răspândirea virusului între mese să fie imposibilă, spun reprezenanții restaurantelor.
Cresc prețurile la restaurant sau pentru cazare?
Prețurile ar putea să scadă, atât în restaurante, cât și la ofertele de cazare ale hotelurilor.
„Sigur nu vor crește prețurile, dimpotrivă, ne așteptăm ca prețurile să scadă pentru că clienții noștri așteaptă oferte speciale. Ei au un buget restrâns. Nu ne putem adresa unor clienți dispuși să cheltuiască mai mult. Prețurile vor scădea atât în zona de hoteluri cât și în restaurante”, a mai declarat Dragoș Petrescu.
Acesta a precizat că vor urma discuții cu autoritățile locale, astfel încât primăriile să permită extinderea teraselor pe spațiul public, astfel încât să poată fi respectate măsurile de distanțare fizică.
Măsuri guvernamentale pentru sprijinul industriei HoReCa
Autorităţile au anunţat mai multe măsuri care să vină în sprijnul industriei ospitalităţii, cea mai afectată de criza Covid-19, potrivit Mediafax.
Printre acestea, statul va achita 42.5% din salariile din HoReCa, pentru primele trei luni după deschidere. Iar taxele şi impozitele din 2020 se vor achita în 2021, sub forma a 12 rate egale. Practic, un credit fără dobândă.
În cazul IMM-urilor, statul va acorda granturi în valoare de 300 milioane euro pentru capital de lucru şi 700 milioane euro pentru investiţii.
De asemenea, plata impozitului specific pentru semestrul II din 2020 va fi suspendată. O altă problemă discutată la întâlnirea dintre premierul Ludovic Orban şi reprezentanţii sectorului HoReCa este ca tichetele de masă să fie folosite doar în restaurante.
O altă măsură se referă la garantarea creditului furnizor prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor. Potrivit autorităţilor, această măsură va sprijini furnizorii care au probleme din cauza facturilor neachitate. Astfel, va creşte disponibilitatea furnizorului de a face plata la termen în momentul redeschiderii.
Editor: Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News