Live

Călătoriile cu avionul vor fi și mai scumpe anul acesta. Principalele motive

Data actualizării: Data publicării:
Prețurile biletelor de avion vor fi și mai mari în acest an. FOTO: Getty Images

Prețurile biletelor de avion vor fi și mai mari în acest an, deoarece companiile aeriene vor să recupereze pierderile din pandemie, iar inflația și costurile cu combustibilul sunt mari, scrie Euronews.

Experții din industrie spun că prețurile biletelor de avion vor crește și mai mult anul acesta. Este concluzia reuniunii de la Dubai, unde au participat membrii ai Asociației Internaționale de Transport Aerian.

Șefii din industrie le-au spus jurnaliștilor că prețul biletelor crește din mai multe motive. Un motiv este inflația la nivel mondial, care se menține ca problemă continuă de când a început pandemia. Costurile cu combustibilul pentru avioane, aproximativ o treime din toate cheltuielile companiilor aeriene, rămân ridicate.

„Companiile aeriene vor continua să facă tot ce le stă în putință pentru a menține costurile sub control cât mai mult posibil în avantajul consumatorilor. Dar cred că este nerealist să ne așteptăm ca companiile aeriene să își asume toate costurile... Nu este ceva ce vrem să facem, dar este ceva ce trebuie să facem”, a declarat Willie Walsh, directorul general al Asociației Internaționale de Transport Aerian.

Companiile aeriene încă folosesc avioane mai vechi care ard mai mult combustibil. Pe de altă parte, nici nu sunt suficiente avioane noi pentru a extinde rutele și a crește oferta, astfel încât să se reducă și costurile totale.

Profiturile companiilor aeriene vor atinge un nivel record

Acest avertisment vine pe măsură ce IATA estimează la nivel global, veniturile companiilor aeriene vor ajunge la aproape 1 trilion de euro în 2024, un nivel record.

Se estimează că anul acesta numărul pasagerilor va fi de 4,96 miliarde, cheltuielile totale pentru transportatori urmând să ajungă la 936 de miliarde de dolari (862 de miliarde de euro) - un alt record.

De asemenea, e de așteptat ca profiturile din industrie să ajungă la aproape 60 de miliarde de dolari (55 de miliarde de euro) în acest an.

În special, Emirates, un motor principal pentru economia Dubaiului, a înregistrat profituri record în 2023. Cel mai aglomerat aeroport din lume pentru călătoriile internaționale a avut 86,9 milioane de pasageri anul trecut, depășind cifrele din 2019. „Este uimitor că prețurile biletelor se mențin la același nivel și azi”, a spus Tim Clark, președintele companiei aeriene.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

TAROM își modifică temporar politica de bagaje. Ce echipamente sportive pot fi transportate gratuit în sezonul de iarnă

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Primul avion a decolat de pe aeroportul din Damasc, după căderea regimului Assad. Unde se îndreaptă acesta

Avertismentul ANPC pentru românii care călătoresc cu avionul de sărbători: Feriţi-vă de taxele ascunse la bilete

Partenerii noștri