Exclusiv Burduja anunță că centrala SMR construită de SUA va da energie în 2027: „România poate fi lider în regiune”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri seară la Digi24, în cadrul emisiunii LIVE, prezentată de Alexandru Rotaru și Robert Kiss, că Proiectul centralelor nucleare modulare SMR de la Doicești a intrat în faza a doua, adăugând că ar putea furniza energie în 2027.
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
SUA, amenințate de un uragan de nivel 5, la mai puțin de zece zile după ce Helene a ucis sute de oameni
Cazul gimnastelor Ana Bărbosu și Jordan Chiles: Cum încearcă SUA să întoarcă rezultatul care i-a adus româncei medalia de bronz la JO
Comisia Europeană cere României să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze
Rețeaua româno-bulgară care a păgubit SUA cu 1 milion de dolari a fost prinsă. Cum acționau
Armata Română a publicat proiectul de lege pentru achiziția de avioane F-35. Când vor fi scoase F-16 din dotarea Forțelor Aeriene
Zeci de coloniști israelieni au incendiat case și mașini într-un sat de palestinieni din Cisiordania. Un om a murit. Reacția SUA
„Proiectul centralelor nucleare modulare SMR de la Doicești a intrat în faza a doua. În 2027, în termeni extrem de ambițiosi, ar putea furniza energie. Am putea fi prima țară din lume care are un SMR la acest nivel”, a explicat el.
Ministrul a mai spus că proiectul NuScale a intrat în impas din rațiuni pur financiare.
„Acolo era o structură cu zeci de companii de utilități care puteau să finanțeze, iar în SUA gazul este foarte ieftin. Nu e penalizată producția pe gaz cu certificate, așa cum e în UE sau în Canada și cele mai multe dintre aceste companii au decis să meargă pe gaz”, a mai adăugat Burduja.
De asemenea, a mai precizat că „tehnologia este cea mai matură din lume în acest moment, fiind singura certificată de un reglementator.
„Este o tehnologie în care statul american a investit peste un miliard de dolari. E o tehnologie sigură, matură, pentru care România poate fi lider în regiune, adică să-și dezvolte tot lanțul de construcții al acestor reactoare modulare de mici dimensiuni și chiar să le furnizeze și altor state în jur, care și-au manifestat dorința”, a conchis Sebastian Burduja, la Digi24.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News