Dileme la BNR. ROBOR mic sau leu valoros
Măsura BNR de a injecta lichiditate în piață și care a dus la scăderea ROBOR a avut și un alt efect. A contribuit la devalorizarea monedei naționale. Banca este nevoită să facă o echilibristică fină între curs și dobânda interbancară.
Banca Națională a României a păstrat la 2,5% dobânda cheie și a furnizat pieței lichiditate de peste 10 miliarde de lei, acționând împotriva așteptărilor analiștilor, care vedeau o întărire a politicii monetare, în contextul inflației aflate peste țintă, potrivit unei analize Profit.ro.
Dobânzile interbancare și randamentele titlurilor de stat au scăzut și leul s-a depreciat față de euro. BNR a surprins piața prin decizia de ieri. Economiștii consultați de Reuters și Bloomberg se așteaptau la o creștere a dobânzii la 2,75%, a patra din acest an. În schimb, BNR a injectat 10,5 miliarde de lei în piață printr-o operațiune repo, prima după luna decembrie a anului trecut, ceea ce a dus la scăderea ratelor interbancare pe toate scadențele – ROBOR overnight a scăzut de la 3,58% vineri la 2,69% marți, iar ROBOR la 3 luni a scăzut de la 3,47% la 3,36%. Efectele s-au văzut imediat și în cursul de schimb. Euro a crescut de la 4,62 lei, vineri, la peste 4,64 lei marți, la fixingul BNR. Pe piața interbancară, EUR/RON a depășit pragul de 4,65 lei în cursul zilei de astăzi.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News