Live

BM recomandă impozitul progresiv, revenirea la TVA de 16% și eliminarea scutirilor pentru angajații din agricultură, construcții, IT

Data actualizării: Data publicării:
Banca Mondială a întocmit recomandările pentru reforma fiscală planificată de Guvern. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Specialiștii de la Banca Mondială recomandă guvernanților introducerea cotei progresive de impozitare, eliminarea scutirilor pentru IT-iști și construcții, introducerea unor beneficii fiscale pentru românii cu venituri mici, dar și creșterea impozitării microîntreprinderilor.

Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: Întrebați de Guvern cum ar trebui reformat sistemul fiscal, specialiștii de la Banca Mondială spun că autoritățile române ar trebui să ia în calcul introducerea impozitului progresiv. Adică să ia mai puțini bani de la cei cu venituri mici și mai mulți de la cei cu venituri mari. Totodată, aceștia spun că angajații din agricultură, construcții și IT ar trebui să plătească din nou impozit pe venit, dar și că românii cu venituri mici ar trebui să dea mai puțin din banii pe care îi câștigă la stat. Adică, fie să nu mai plătească contribuția la sănătate, fie să primească un așa-zis credit fiscal, adică să aibă posibilitatea de a-și deduce din cheltuieli. 

Experții mai recomandă Guvernului să ia în calcul și ca angajații din construcții și pensionarii cu venituri mari să plătească contribuție la sănătate. 

Raportul întocmit de specialiștii de la Banca Mondială prevede și revenirea la TVA de 16% pentru mâncarea din restaurante, cazarea la hotel, alimente, medicamente, lemne, încălzire în sistem centralizat și multe altele, care acum beneficiază de reduceri ale cotei de TVA. 

Banca Mondială cere și o reformă în ceea ce privește microîntreprinderile. În primul rând scăderea până la 1 ianuarie 2025 a pragului de încadrare de la 500.000 de euro, cât e acum, la circa 90.000 de euro. 

Experții internaționali cer și un tratament fiscal echitabil între angajați și cei care lucrează ca PFA, prin introducerea și pentru salariați a unor plafoane pentru contribuția la pensie. 

Aceste măsuri ar trebui implementate în perioada 2025-2028 și ar trebui să vină la pachet cu restructurarea cheltuielilor bugetare.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, despre impozitul pe veniturile care depăşesc salariul preşedintelui, că este vorba de aplicarea lui doar la stat, iar procentul este de 16%, pentru că acesta funcţionează şi ca impozit pe legea finanţelor. Şeful Executivului a mai spus că la nivelul Ministerului Finanţelor se face această analiză şi că decizia va ţine cont de datele prezentate şi a arătat că nu este nimic bătut în cuie în acest moment.

Ministerul Finanţelor a identificat aproximativ 81.000 de români care obţin lunar peste 25.000 de lei din salarii şi venituri asimilate, inclusiv din sporuri şi indemnizaţii pentru consilii de administraţie, potrivit informaţiilor obţinute de Profit.ro și citate de News.ro. Este vorba atât de angajați din sectorul privat, cât și de oameni care obțin aceste venituri din sectorul bugetar.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani. Culturile de toamnă și livezile și-au revenit spectaculos

Economistul Cristian Păun, despre o știre „pe surse”: „Cică nu cresc taxele! Se unesc contribuţia la sănătate cu impozitul pe venit”

Consultant economic: Intrarea României în Schengen oferă o „gură de oxigen” nesperată pentru economie

Un copil de șapte ani a primit o ofertă de muncă de la o firmă rusă de IT. „Este un Mozart al codurilor informatice”

Partenerii noștri