Schimbarea șefei Petrom, șah la Marea Neagră
Lupta dintre americani şi ruşi pentru gazul din Marea Neagră ar putea sta în spatele schimbării Marianei Gheorghe de la şefia Petrom. Înlocuirea directorului român cu un manager scoţian la cârma celei mai mari companii din ţară poate fi o decizie de securitate naţională, spun specialiştii din domeniu.
Premieră în România: Luciul apei Mării Negre a fost scos la licitație
Fenomen spectaculos pe litoral. Mii de meduze au invadat Marea Neagră
Cum arată sistemul de avertizare timpurie în caz de tsunami, montat în largul Mării Negre
Experiment: stridii crescute în Marea Neagră
Invazie de alge pe litoral
Aglomerație pe autostrada A2 către mare și pe DN1, Valea Prahovei
Alertă DSP: Apa mării din zona plajelor de la Vadu și Corbu conține cantități mari de E.coli
Plajele de pe litoral, invadate de alge
Alertă pe litoralul Mării Negre
Pentru prima dată în istorie, pentru resursele româneşti de gaze şi petrol va decide un manager străin. Christina Verchere, un executiv din cadrul companiei British Petroleum, îi ia locul Marianei Gheorghe cu peste un an înainte de încheierea mandatului şi după mai bine de 11 ani la conducerea companiei petroliere autohtone.
George Butunoiu, specialist în recrutare: A avut în ultima vreme anumite conflicte cu autorităţile şi anumiţi politicieni români şi, probabil, e un gest din partea OMV, o concesie către autorităţile româneşti. Ei sunt oameni de business, sunt aduşi acolo să facă bani. Dacă, pentru a face bani trebuie să se pună bine cu ruşii sau cu autorităţile româneşti să facă anumite compromisuri, să fiţi siguri că le fac!
Anul trecut, Mariana Gheorghe a refuzat să vină în Parlament, în comisia de anchetă a ANRE, condusă de Iulian Iancu.
Iulian Iancu, preşedintele comisiei de control ANRE: În cazul în care nu se prezintă personal vom declina datele și informațiile pe care le culegem cu referire la obiectul comsiei de anchetă, le vom declina DIICOT și DNA imediat.
Schimbarea vine şi într-un context geostrategic complicat. Rezervele de gaz din Marea Neagră ar urma să fie exploatate de OMV şi americanii de la Exxon. Totodată, şeful companiei austriece, Rainer Seele este un vechi partener de afaceri cu gigantul rusesc Gazprom.
Rainer Seele a condus companii în care era acţionară şi Gazprom, inclusiv în cea care a intermediat pentru România, ani la rând, importurile de gaze din Rusia. Anul trecut, OMV şi Gazprom au devenit parteneri strategici pentru mai multe proiecte de producţie şi transport de gaze naturale.
Corina Murafa, expert în politici energetice: E adevărat că ridică unele semne de întrebare. M-aş fi aşteptat ca din partea reprezentanţilor statului român în board să existe anumite poziţii vis-a-vis de schimbarea asta, fiindcă este destul de neobişnuit ca mandatul unui CEO să se termine înainte de vreme, mai ales că rezultatele Petrom au fost întotdeauna notabile şi este cea mai valoroasă companie din România.
Corina Murafa a fost expert în reglementare în compania Petrom, de unde a plecat apoi la Banca Mondială. Rolul autorităţilor din România în această schimbare este exprimat şi de alţi specialişti din domeniu.
Otilia Nuţu, specialist energie Expert Forum: Nu sunt prea confortabilă cu rolul statului român, inclusiv în ceea ce priveşte compania Petrom, văzând ce oameni a numit până acum. Adică, acum este doamna Sevil Shhaideh, înainte a fost domnul Mihai Busuioc.
Sevil Shhaideh, numită în conducerea OMV Petrom
Aproape 12 ani a stat Mariana Gheorghe la conducerea companiei petroliere.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News