Live

Orașul care a devenit a treia cea mai mare piaţă imobiliară la nivel naţional

Data actualizării: Data publicării:

Dinamica imobiliară a ajuns oglinda dezvoltării regionale de la noi din ţară. Capitala a ajuns la saturaţie, atât din punct de vedere al pieţei imobiliare cât şi al forţei de muncă, astfel că dezvoltatorii imobiliari au migrat către alte zone. Cluj şi Timişoara, iar anul trecut Constanţa a devenit a treia cea mai mare piaţă imobiliară la nivel naţional. Dinamica imobiliară din 2018 a fost una vizibil mai lentă. Neîncrezători în viitorul economic al ţării, cei care îşi propuneau să devină propritari ajung să amâne decizii pentru o vreme, ceea ce duce la o calmare a pieței.

Cu peste trei mii de locuinţe livrate anual, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa au ajuns cele mai mari pieţe rezidenţiale regionale din România. Oraşul de la malul mării s-a alăturat anul trecut pieţelor din Cluj şi din Timişoara, cele mai mari după regiunea Bucureşti-Ilfov, arată raportul companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.

Următoarele poziții în topul celor mai mari piețe rezidențiale locale din România sunt ocupate de către Sibiu și Iași, ambele cu aproximativ 2.500 de locuinţe livrate anual, dar şi de Oradea, care a intrat în premieră anul trecut în rândul orașelor în care sunt finalizate anual peste o mie de locuințe.

Un aport mare îl au localităţile limitrofe, este explicaţia specialiştilor. Acestea continuă să atragă o pondere tot mai mare a finalizărilor de locuinţe pentru că oferă terenuri la preţuri semnificativ mai mici şi cu un grad redus de birocraţie comparativ cu marile oraşe. Este însă o reţetă profitabilă care s-a aplicat exclusiv dezvoltatorilor. De exemplu, anul trecut garsonierele s-au scumpit la nivel naţional cu nu mai puţin de 9 procente, iar apartamentele cu două camere cu 4%. Şi oamenii au cumpărat, spre bucuria dezvoltatorilor.

Trendul ascendent al prețurilor a continuat şi la început de 2018, însă de data aceasta nevoia de proprietate s-a mai temperat ca urmare a neîncrederii în economia ţării. Anul începuse pe creştere, însă de la lună la lună s-a diminuat. Oamenii au devenit mai sensibili la dobânzi şi statisticile au confirmat acest lucru. Vânzările de case, apartamente şi terenuri, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construcţie au început să scadă. Luna trecută au fost cumpărate mai puţine locuinţe faţă de iulie 2017- o diferenţă de 17 procente. Chiar şi numărul construcţiilor rezidenţiale a scăzut considerabil. Un minus de peste 25 de procente în ultimele trei luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când creşterea era de 75 de procente.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Orașul de mâine. Sustenabilitatea clădirilor contribuie un mediu mai bun, mai prosper

„Exagerat de scumpe”. Cartierele din România cu cele mai mari costuri ale vieții. Topul este condus de București și Cluj-Napoca

Un sat din Italia oferă case la prețul de un dolar americanilor supărați de rezultatul alegerilor din SUA

Orașul de mâine. Centrele urbane multifuncționale - un pas spre pierderea a cât mai puțin timp în trafic

Partenerii noștri