Live

Castelul privat cu milioane de euro profit

Data publicării:

De aproape 30 de ani, statul român încearcă să înveţe cum să facă turism într-o ţară cu imens de multe obiective care trebuie şi merită vizitate. Şi eşuează. Cel mai clar exemplu vine de la Bran, acolo unde castelul, aflat în proprietate privată, atrage peste un milion de turişti anual. Deşi n-ar mai avea prea multe de făcut, autorităţile continuă să fie depăşite de situaţie.

Se împlinește deja un deceniu de când castelul a intrat în administrarea lui Dominic de Habsburg. Tradiție, istorie și mister - 3 ingrediente care, bine speculate și aranjate într-un pachet turistic atractiv, aduc la Bran atât de mulți turiști, atrași nu doar de castelul propriu-zis, ci și de spațiul exterior de 40.000 de metri pătrați. În parcul palatului sunt două lacuri, sunt alei de promenadă, dar și zeci de băncuțe pentru relaxare. Este și casa de ceai a reginei Maria, unul dintre locurile preferate în care aceasta își petrecea timpul, un loc în care ajungea printr-un tunel săpat în stâncă

Anemona Todor, ghid turistic: Oamenii vin să găsească la Bran toate aceste lucruri, să întâlnească toate aceste aspecte încă de la perioada medievală până la Regina Maria, principesa Ileana și nu în ultimul rând, evident, contele Dracula .

Iar de la pasiunea reginei pentru traseele ascunse pâna la crearea unei noi atracții pentru turiști nu a fost decât un pas. Așa a aparut, în aceasta vara, un lift care coboara din castel pâna în curtea exterioara, purtându-i pe oameni printr-un veritabil tunel al timpului.

Anemona Todor, ghid turistic: Vorbim despre o galerie subterană, aflată în interiorul unei fântâni, fântână care are aproximativ 57 de metri adâncime, care a fost săpată în stâncă în secolul al 15-lea .

Doar anul trecut, peste 1 milion de turiști, dintre care 60% străini, au vizitat castelul, iar profitul înregistrat a fost de 3 milioane de euro. Rețea succesului turistic pare una simplă.

Bogdana Balmuș, PR Castelul Bran: Le aducem în atenție poveștile frumoase ale reginei Maria și, bineînțeles, mitul contelului Dracula. În fiecare an venim cu noutăți și încercăm să le oferim o paletă cât mai largă de servicii. Considerăm că nivelul de trai din zonă s-a ridicat datorită activității de la castelul Bran și datorită evenimentelor publice și private pe care le oferim.

Cu statut de muzeu, castelul Bran nu desfășoară activitați economice, ci doar culturale, iar acestea nu sunt taxabile. În plus, impozitele pe salariile angajaților merg direct la finanțe, nu în bugetul local. Așa motiveaza edilii din Bran lipsa fondurilor pentru îmbunatațirea infrastructurii din zona.

Ce oferă în schimb instituțiile statului? O infrastructură precară, mai exact, un drum care abia acum, după ani de zile, a intrat în lucrări de reparații, o rețea de canalizare incompletă, mai ales aici, în zona centrală, dar și 90 de străzi care au rămas neasfaltate.

Deși situația e gravă, oamenii din primarie o privesc cu umor.

-Pe o scară de 1 la 10, ce notă ați da infrastructurii din Bran?

Nicolae Niță, vieprimar Bran: Pe o scară de la 1 la 10...nici 4, 5 sau 4 la momentul de față, vă dați seama, dacă luăm DN73 e catastrofă, e 0, nici 1 nu poți să-i dai, că îi zero. Primordial trebuie să faci canalizarea și pe urmă să asfaltezi, deci până nu terminăm acest proiect de canalizare nu ne apucăm de... că nu facem ca la ăsta, să asfaltăm întâi și pe urmă să spargem iar, că nu ne permitem.

În zona Brad sunt autorizate 150 de unitați de cazare. Acestea asigura anual 35% din bugetul local al comunei. Schimbarea statului de stațiune de interes local în stațiune de interes național ar aduce beneficii suplimentare tuturor, spun agenții economici.

Laurențiu Drăgan, președintele Asociației Bran-Moeciu-Fundata: Branul este un brand național, cam 80% din turiștii care vin în țara asta trec pe la Bran, și fără sprijin guvernamental nu vom reuși să rezolvăm această problemă. Bineînțeles că ne aduce foarte mari avantaje și acces la alte surse de finanțare, ceea ce e foarte important pentru noi.

Beneficiile le vede și primaria, doar ca actele necesare documentației de schimbare a statutului par un obstacol insurmontabil.

Nicolae Nilă, viceprimar Bran: Prin faptul că ne declară de interes național ar însemna vizitatori mai mulți, bani mai mulți pentru comunitate.

-Și intenționați să faceți demersuri pentru schimbarea acestui statut?

-Da, intenționăm.

Turiștii sunt cu toții impresionați de castel. Unii dintre ei vad și minusurile zonei.

-Nu se simte nimic schimbat, noi n-am mai venit de vreo 15 ani, dar nu prea se simte. Lucrări începute în zonă, neterminate în general șoselele sunt proaste în zona asta.

-Drumurile cam lasă de dorit, dar ținând cont că sunt în reparații... e bine.

În timp ce turiștii stau la coada sa viziteze castelul, autoritațile fac ce știu mai bine: planuri şi promisiuni. În viaţa reală, 30 de km de rețea de canalizare aşteaptă startul lucrărilor iar strazile utilajele de asfaltare.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Stațiuni montane din România. Ce locuri poți vizita la munte

Românii care fug de caniculă în vacanță vor găsi în locurile preferate căldură și mai mare. Cum este vremea în Grecia, Italia și Spania

Destinații ideale pentru călătorii solo: Topul orașelor perfecte pentru a fi vizitate pe cont propriu

5 destinații de vacanță neașteptate, recomandate de un bărbat care a călătorit în 107 țări

Partenerii noștri