Automobil electric de Baia Mare. Cât costă maşina nepoluantă asamblată de un antreprenor local
Maşină electrică, asamblată în Baia Mare. Inspirat de povestea de succes a creatorului Tesla, Elon Musk, un antreprenor autohton încearcă să dezvolte o linie de asamblare în inima Maramureşului. Prima maşină nepoluantă circulă deja pe străzile oraşului, iar costul a 100 de kilometri parcurşi urban nu depăşeşte trei lei.
Frici învinse la înălțime: Cum poți învăța să sari cu parașuta de la peste 3.000 de metri altitudine
Noi imagini cu Cherecheș după fuga din țară
Filmul capturării lui Cherecheș în Germania pas cu pas
Predoiu, despre prinderea lui Cherecheș: „Am plecat cu un handicap de câteva ore”
Reacția avocatului lui Cherecheș după ce primarul a fost condamnat la închisoare
Antreprenorul din R. Moldova care a înșelat sute de români a evadat chiar din sala de judecată
Șofer de taxi drogat cu 7 substanțe prins în trafic
Accident provocat de un tânăr beat, drogat și fără permis de conducere
Cât a ajuns "plinul" la mașina electrică
"În partea din față avem cinci baterii de 8 V, 150 A - asta este inima motorului. Modulul electronic prin care se variază turația motorului și ține loc de cutie de viteze."
Gheorghe Mureşan a abandonat o afacere în domeniul produselor textile, pentru a se dedica automobilului electric. A colaborat cu furnizori din ţară şi străinătate şi a reuşit să asambleze câteva modele de maşini nepoluante, care circulă deja pe străzile din România.
"Accelerația este mulțumitoare, poți să tâșnești la stop fără să te claxoneze cel din spate. Viteza maximă este limitată la 55 de km/h la această mașină", spune Gheorghe Mureşan. "Se pot parcurge 100 de km cu 5,6 kw în mod teoretic. Practic, cu 7-8 Kw, iar costul acestor kilowaţi este sub trei lei. Mașina este destinată în special traficului urban."
Acest model electric costă 13.700 de euro şi are o autonomie de 120 până la 150 de kilometri în oraş, în funcţie de stilul de condus. Aceasta va creşte foarte mult în perioada următoare, crede antreprenorul din Baia Mare.
"Cu un capacitor de graven, când se va pune la punct tehnologia, deocamdată există în faza experimentală, va putea înmagazina într-un volum foarte mic megawaţi întregi de energie electrică. Estimez că în doar câțiva ani autonomia mașinilor electrice o va depăși cu mult pe cea a autovehiculelor clasice."
Antreprenorul maramureşean spune că, în curând, va demara construcţia unei fabrici de asamblare a automobilelor electrice, cu o finanţare de 1,5 milioane de euro, din fonduri europene. Astfel de maşini maşini electrice produse la Baia Mare circulă deja în Cluj-Napoca şi Bucureşti.
Redactor: Bogdan Băcilă
Operator: Kristian Kosa
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News