Live

Avertisment de la BNR: 10 bănci din România riscă să dispară

Data actualizării: Data publicării:

Cursă de supraviețuire contracronometru pentru ultimele 10 banci din sistemul românesc. Trebuie să se concentreze, altfel vor dispărea, avertizează Eugen Rădulescu, reprezentant al Băncii Naționale, în contextul în care codașele sistemului bancar au cheltuieli operaționale foarte mari care apasă puternic pe șansele de supraviețuire.

Deși profitabilitatea sectorului bancar s-a îmbunătățit în ultimii ani, iar în momentul de față o singură bancă din sistem mai înregistrează pierderi, rezultatele financiare per ansamblu au cunoscut o evoluție sinuoasă în ultimul deceniu, din cauza riscului de credit. În plus, profitul este concentrat doar la nivelul băncilor mari, 85% din el, iar cota de piață mare permite reducerea ponderii cheltuielilor fixe și totodată este asociată unor costuri de finanțare mai mici. Deci eficiența operațională depinde de mărime.

Concret, în timp ce primele 10 bănci din sistem au costuri operaționale de aproximativ 50% din venituri, ultimele 10 au în unele cazuri costuri și de peste 100%. Și peste aceste costuri mai apasă și apariția finetech-urilor care câștigă tot mai mult teren și pe piața românească.

Eugen Rădulescu, directorul Direcției Stabilitate din cadrul BNR, atrage atenția că dacă nu sunt găsite soluții rapide, ultimele 10 bănci din sistem ar putea dispărea cu totul în decurs de un deceniu.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Papa Francisc critică dur băncile italiene: „Când sectorul financiar îi calcă în picioare pe oameni, favorizează inegalităţile”

Grecia va elimina comisioanele și tarifele bancare pentru unele tranzacții cu amănuntul, pentru atenuarea efectelor crizei

Ministerul Finanţelor a împrumutat azi aproape jumătate de miliard de euro pentru finanțarea deficitului și a datoriei publice

Partenerii noștri