AmCham România: "Taxa pe cifra de afaceri este, de fapt, o taxă pe investiții"
Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) atrage atenția că taxa pe cifra de afaceri va avea un impact negativ asupra economiei românești. Concluzia a fost trasă în baza semnalelor primite de la companii şi a analizelor făcute, transmite AmCham Romania, într-un comunicat de presă.
Camera de Comerț Americană în România spune că pentru companii, o astfel de taxă este o taxă pe investiții, nu pe cifra de afaceri, care va fi acoperită prin tăierea investițiilor.
“Deși companiile membre AmCham Romania au început anul optimiste, cu planuri de extindere și investiții atât pe termen scurt, cât şi mediu, diversele ipoteze de lucru vehiculate în spațiul public, lipsa de transparență şi dialog structurat pe măsuri concrete avute în vedere, generează impredictibilitate pentru investitorii români şi străini deopotrivă. Planurile de investiții sunt momentan sistate-amânate.”, se spune în comunicat
Dincolo de impactul la nivelul fiecărei afaceri, noua taxă va reduce potențialul României de a atrage noi investiții de amploare, cu valoare adăugată mare și afectează oportunitatea României de a deveni un hub regional pentru localizarea companiilor interesate să participe la reconstrucția Ucrainei, precizează AmCham România.
Părerea instituției este că preluarea unor măsuri fiscale aplicate în alte jurisdicții trebuie să țină cont şi de nivelul de digitalizare și de capacitatea de colectare a administrației. “În lipsa unei performanțe la aceste capitole, introducerea unor taxe suplimentare tot asupra celor care plătesc deja, nu face decât să crească dezechilibrele, concurența neloială şi frustrarea în rândul bunilor platnici.”, spune AmCham România. “Reiterăm apelul nostru pentru modernizarea și digitalizarea administrației fiscale şi pentru închiderea tuturor căilor de abuz permise de legislația actuală.”
Camera de Comerț Americană în România consideră că nu doar investițiile vor fi sever afectate de o eventuală taxă pe cifra de afaceri, ci şi exporturile, “capitol la care oricum România înregistrează dezechilibre majore şi în adâncire.”
Între cei afectați de măsură, AmCham include și start-up-urile, dar și consumatorii finali din cauză că va scădea puterea de cumpărare şi va creşte inflaţia.
AmCham Romania subliniază în comunicat că măsurile de politică fiscal-bugetară trbuie să asigure un echilibru între obiectivele de atingere a țintelor bugetare, echitate și asigurarea unui climat investițional predictibil, transparent și competitiv.
“În numele celor peste 540 de membri, companii americane, internaționale și românești, urmărim cu atenție dezbaterile pe marginea schimbărilor de politică fiscală și rămânem deschiși pentru un dialog de substanță pentru a transmite decidenților impactul măsurilor preconizate asupra economiei reale.”, se mai precizează în comunicat.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News