Live

România este cel mai mare exportator de porumb din UE şi al doilea la grâu şi orz în sezonul 2021/22

Data actualizării: Data publicării:
România este cel mai mare exportator de porumb din UE şi al doilea la grâu şi orz în sezonul 2021/22. Foto: Profimedia

Exporturile de grâu moale din Uniunea Europeană în sezonul 2021/22, care au început la 1 iulie anul trecut, au ajuns la 16,92 milioane de tone până la data de 6 februarie 2022, arată datele publicate marţi de Comisia Europeană, transmite Reuters.

Conform acestor date, exporturile de grâu ale UE sunt mai mari decât în perioada similară a sezonului trecut, când 16,22 milioane de tone de grâu moale fuseseră exportate până pe 6 februarie 2021.

În rândul statelor membre, Franţa a exportat până acum 4,97 milioane de tone de grâu, urmată de România, cu 4,64 milioane de tone, şi Germania, cu 1,98 milioane de tone. Algeria a fost principala destinaţie pentru grâul din UE, cu 2,58 milioane de tone livrate până acum, în timp ce China şi Egiptul sunt la egalitate, cu 1,64 milioane de tone fiecare.

De asemenea, până la data de 6 februarie 2022, exporturile de orz ale UE au ajuns la 5,14 milioane de tone, depăşind nivelul de 4,75 milioane de tone înregistrat în perioada similară a sezonului precedent. Şi în acest caz, Franţa este cel mai mare exportator de orz din UE, cu 2,35 milioane de tone, urmată de România, cu 1,56 milioane de tone. China este de departe principala destinaţie pentru exporturile de orz ale UE, cu 2,09 milioane de tone, urmată de Arabia Saudită, cu aproape 506.000 de tone.

Datele UE mai arată că, de la debutul sezonului 2021/22 şi până în prezent, statele membre UE au exportat 3,48 milioane de tone de porumb, în creştere semnificativă faţă de doar 1,43 milioane de tone în sezonul precedent. La acest capitol, Româna a fost responsabilă pentru cea mai mare parte din exporturile de porumb ale UE, cu 2,61 milioane de tone livrate până acum, potrivit Agerpres.

De cealaltă parte, Iranul a fost principala destinaţie a exporturilor de porumb ale UE, cu aproape 905.000 de tone.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Uniunea Europeană va împrumuta Ucraina cu 18 miliarde de euro în 2025. În ce sectoare vor merge banii

Partenerii noștri