Video Recoltă record la cartoful dulce, cultivat în sudul României: 30 de tone pe hectar. Cu cât se vinde soiul coreean „made in Romania”
În ciuda secetei și a caniculei, cartoful dulce a depășit așteptările, cu o producție impresionantă de până la 30 de tone pe hectar, aproape dublă față de cea a cartofului clasic. În comuna Dăbuleni, unii cartofi ating greutăți record de două kilograme.
„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani
Vinul spumant, tot mai cumpărat de români în ultimii ani
Sezonul pepenilor s-a prelungit, în special în vestul țării
Seceta a afectat producția de castane românești
Secetă și inundații în România. Când vor ajunge debitele râurilor aproape de valori normale
Seceta face prăpăd în mai multe zone din țară
Insulele grecești, lovite de o nouă criză
Fechet: Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara: „În fiecare an pierdem 1000 de hectare de teren arabil”
"Cam așa arată o plantă, scoasă din pământ. Aceasta are 4 tuberculi, care insumează peste 2 kg, 2 kg 200", explică un specialist.
Deși seceta a afectat multe culturi vara aceasta, pentru cartoful dulce a fost de bun augur. În Stațiunea de Cercetare de la Dăbuleni, producția a atins, anul acesta, 30 de tone pe hectar, iar unii cartofi ajung la dimensiuni record.
"Acest vrej a avut la două kilograme, pulpa vedeți, culoare galben strălucitor - ar însemna 80 de kilograme la hectar, dar nu sunt toți la fel. O producție excelentă, având în vedere că, la nivel mondial, producția este în jur de 12 tone 600", explică Gheorghe coteț, inginer în cadrul Stațiunii de Cercetare de la Dăbuleni.
"Avem 3 tipuri de cartof dulce cu pulpa portocalie, cu pulpa mov și pulpa albă. Toate sunt foarte bune, au o grămadă de principii active și un complex de vitamine foarte utile, mai ales în această perioadă în care e sezonul virozelor", spune Alina Paraschiv, cercetător.
"Primele încercări cu această specie 'cartof dulce' au început acum aproximativ 10 ani, cu câteva soiuri de proveniență coreeană. De atunci până acum, unitatea noastră a încercat tehnologia de cultivare a cartofului dulce în România, pentru că sunt diferențe mari între noi și țările de origine", explică Ștefan Nanu, directorul Stațiunii de Cercetare de la Dăbuleni.
Cartoful dulce se vinde, la stația de cercetare de la Dăbuleni, cu 7 lei kilogramul.
Reporter: Elena Alexandru
Operator: Adrian Niță
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News