Live

Video Recoltă record la cartoful dulce, cultivat în sudul României: 30 de tone pe hectar. Cu cât se vinde soiul coreean „made in Romania”

Data publicării:
În Stațiunea de Cercetare de la Dăbuleni, producția a atins, anul acesta, 30 de tone pe hectar. Sursa foto: captură Digi24

În ciuda secetei și a caniculei, cartoful dulce a depășit așteptările, cu o producție impresionantă de până la 30 de tone pe hectar, aproape dublă față de cea a cartofului clasic. În comuna Dăbuleni, unii cartofi ating greutăți record de două kilograme.

"Cam așa arată o plantă, scoasă din pământ. Aceasta are 4 tuberculi, care insumează peste 2 kg, 2 kg 200", explică un specialist.

Deși seceta a afectat multe culturi vara aceasta, pentru cartoful dulce a fost de bun augur. În Stațiunea de Cercetare de la Dăbuleni, producția a atins, anul acesta, 30 de tone pe hectar, iar unii cartofi ajung la dimensiuni record.

"Acest vrej a avut la două kilograme, pulpa vedeți, culoare galben strălucitor - ar însemna 80 de kilograme la hectar, dar nu sunt toți la fel. O producție excelentă, având în vedere că, la nivel mondial, producția este în jur de 12 tone 600", explică Gheorghe coteț, inginer în cadrul Stațiunii de Cercetare de la Dăbuleni.

"Avem 3 tipuri de cartof dulce cu pulpa portocalie, cu pulpa mov și pulpa albă. Toate sunt foarte bune, au o grămadă de principii active și un complex de vitamine foarte utile, mai ales în această perioadă în care e sezonul virozelor", spune Alina Paraschiv, cercetător.

"Primele încercări cu această specie 'cartof dulce' au început acum aproximativ 10 ani, cu câteva soiuri de proveniență coreeană. De atunci până acum, unitatea noastră a încercat tehnologia de cultivare a cartofului dulce în România, pentru că sunt diferențe mari între noi și țările de origine", explică Ștefan Nanu, directorul Stațiunii de Cercetare de la Dăbuleni.

Cartoful dulce se vinde, la stația de cercetare de la Dăbuleni, cu 7 lei kilogramul.

Reporter: Elena Alexandru
Operator: Adrian Niță

 

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Seceta a afectat producția de castane românești, așa că piețele sunt invadate de cele din import. Cu cât se vinde kilogramul

Temperaturile de vară din octombrie schimbă agricultura în România: pepeni de toamnă în piețe

Guvernul alocă bani suplimentari pentru fermieri. Ciolacu anunță noi fonduri și pentru autostrăzile Moldovei și Transilvaniei

Curmalul chinezesc prinde rădăcini în România. Producție record la Dăbuleni. Agricultor: „Am auzit că se face și rachiu din el”

Partenerii noștri