Războiul Rusiei va priva lumea de trei recolte de grâu din Ucraina. Ministrul agriculturii: „Vom cădea de pe piață mult timp”
Invazia trupelor ruse va priva piața mondială a grâului de cel puțin trei recolte din Ucraina și va provoca o creștere a prețurilor fără precedent, a declarat ministrul ucrainean al agriculturii pentru Reuters.
Exporturile pe mare ale Ucrainei, țară cunoscută cândva drept grânarul Europei, au fost blocate de Rusia, iar acum Kievul se confruntă cu o mulțime de alte probleme, precum câmpuri agricole minate și o lipsă a spațiilor de stocare a cerealelor.
Mikola Solski, ministrul ucrainean al agriculturii, a avertizat că Ucraina va cădea de pe piața internațională a grânelor pentru mult timp de acum încolo dacă războiul declanșat de Rusia continuă.
„Vorbim acum despre trei recolte de grâu în același timp”, a explicat Solski. „Nu putem să transportăm recolta de anul trecut, nu putem să o culegem și să o transportăm pe cea de acum și nu prea ne dorim să o semănăm pe următoarea”.
Fermerii au înlocuit recoltele de porumb cu cele de floarea soarelui. Urmează să înlocuiască și grâul
În mod normal, Ucraina crește grâu de iarnă pe care fermierii încep să îl semene de la finalul verii, dar anul acesta producătorii ezită să planteze semințele din cauză că exportul grâului a devenit atât de dificil.
Agricultorii au trecut deja de la porumb la floarea soarelui în această primăvară pentru că semințele din care se obține uleiul de floarea soarelui cântăresc mai puțin și se vând mai scump. O schimbare similară s-ar putea întâmpla și în cazul grâului, a explicat Solski.
Ministrul ucrainean a spus că floarea soarelui și rapița sunt la mare cerere în Europa și că aceste două plante agricole „vor înlocui totul, vor elimina totul – atât grâul, cât și porumbul”.
„Opinia mea personală este că scăderea producției de grâu de iarnă [din recolta anului 2023] din teritoriul controlat de noi ar putea reprezenta un procent semnificativ”, a spus Solski.
Ucraina a cultivat în total 6,5 milioane de hectare de grâu de iarnă pentru recolta din anul 2022, dar numai 5 milioane de hectare au putut fi recoltate de pe teritoriul controlat de forțele guvernamentale.
Asta înseamnă că au rămas 5 milioane de tone de grâu din restul de 1,5 milioane de hectare de teritoriu ocupat de ruși care nu au putut fi recoltate, potrivit lui Solski. Chiar și cu această reducere, stocurile de grâu ale Ucrainei ar putea să ajungă la 23 de milioane de tone, în timp ce consumul intern se ridică la 5 milioane.
„Ce se va întâmpla când vor veni să cumpere grâu în iulie-august și vor fi refuzați”
Ucraina exporta până la 6 milioane de tone de grâu pe lună pe timp de pace, dar blocada porturilor ucrainene a redus acest volum la doar 300.000 de tone în luna martie și în jur de 1 milion în aprilie.
Guvernul a spus că încearcă să crească exporturile transportate prin granița de vest și prin micile porturi dunărene. Solski a spus că volumul total al exporturilor pe luna iunie ar putea depăși 2 milioane de tone, în condițiile în care în luna mai Ucraina a exportat 1,7 milioane de tone de grâu.
Eforturile diplomatice dirijate de Turcia pentru a negocia exportul în siguranță a cerealelor rămase blocate în porturile ucrainene de la Marea Neagră nu au schimbat cu nimic situația.
Kievul a acuzat Moscova că vrea să impună condiții excesive, iar Kremlinul cere ridicarea sancțiunilor internaționale pentru a debloca porturile ucrainene.
Prețurile la grâu au atins niveluri foarte ridicate. Egiptul, unul dintre cei mai mari importatori din lume, a fost nevoit să plătească 480 de dolari pentru o tonă de grâu, o creștere de 41% față de prețul pe care îl plătea înainte de invazia Rusiei.
„Este foarte rău pentru restul lumii. Ei cred că în câteva luni va fi o nouă recoltă și că războiul este undeva departe sau că poate părțile se vor împăca sau că altceva se va schimba”, a spus Solski. „Dar ce se va întâmpla când vor veni să cumpere grâu în iulie-august și vor fi refuzați sau prețul va fi de 600 de dolari pentru o tonă?”
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News