Oamenii acuză autoritățile că n-au prezentat dovezi când le-au luat porcii: Au lăsat lumea muritoare de foame
Într-un an şi o lună, în România s-au înregistrat 781 de focare de pestă porcină. Situaţia este gravă, spune preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare. De fapt, cea mai gravă de după cel de al doilea război mondial, crede oficialul. Reprezentantul Guvernului a explicat şi că nu se ştiu încă multe despre modul de transmitere a pestei, dar şi că boala nu are tratament iar singura soluţie este sacrificarea tuturor animalelor dintr-o zonă în care se confirmă un focar. De cealaltă parte, românii cărora le-au fost luaţi porcii din curţi se plâng că nu le-a arătat nimeni vreo dovadă că aceştia erau bolnavi.
Drum reparat înainte de inaugurare. „Ca la noi!”
Etapă nouă în ancheta morții dentistei din Brăila: suspectul va asista la punerea sub sechestru a locuinței sale
Răsturnare de situație în cazul crimei de la Brăila. Sub unghiile dentistei s-ar fi găsit ADN care nu aparține principalului suspect
Filmul crimei din Brăila, la secundă. Suspectul s-a întors în cabinetul stomatologic imediat după comiterea faptei
Noi detalii în cazul crimei din Brăila
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat suspectul să-și acopere urmele
Criminalul dentistei de la Brăila este încă liber. Ce piste au anchetatorii după audierile-maraton
Dentista din Brăila, ucisă în propriul cabinet, era amenințată cu moartea și plănuia să-și cumpere un pistol. Ce au aflat polițiștii
O femeie care a sunat la 112 a fost găsită moartă
„Din păcate, România și Europa se confruntă în acest moment cu cea mai gravă boală a animalelor de după al doilea război mondial până în prezent. Pesta în sine, denumirea definește practic cea mai gravă boală care afectează animalele. Până la acest moment au fost eliminați 123.411 porci. De la data confirmării primei prezențe a virusului, pe 31 iulie 2017 în Satu Mare, avem în acest moment în evoluție 781 focare în diferite faze evolutive în 10 judete, fiind afectate 165 localități”, a anunțat Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA.
„Aici este unul, au fost. Aici al doilea... Aici a fost scroafa cu 9 purcei, sănătoşi tun”, se plânge Mihai Titan, localnic din Gropeni.
Bate vântul prin coteţele unde creşteau aproape 50.000 de porci în curţile oamenilor din 10 judeţe. Mulţi creşteau godacii ca să aibă ce mânca, alţii, ca să mai obţină un ban să îşi îndestuleze familiile. Cu atât mai mult sunt furioşi cei care pot să jure că autorităţile le-au omorât animalele fără motiv.
Marin Tihan: Erau sănătoşi porcii. Sănătoşi, doamnă! Nu au luat analize, nu nimic. Au venit, au luat şi au plecat. Al meu porc sănătos, l-au luat şi l-au băgat la groapă. Pentru ce mi-au luat mie porcul?!
Localnic: Ce pestă porcină? Asta e pestă omenească, nu e pestă porcină.
Curg lacrimi şi în satele din Galaţi. Localnicii din Vameş nu pot să uite cum s-au trezit cu o armată de inspectori sanitar-veterinari la poartă, care le-a luat toţi porcii. Tot fără să fie confirmată pesta, spun oamenii.
- Mâncăm şi noi pietroaie, nisip, ce avem...
- Si noi ce mai mâncăm la Crăciun? Acum cu ce bucurie mai vin sărbătorile la noi?
Cristian Cazacu a rămas fără niciunul dintre cei 40 de porci. Investise 25 de mii de lei în mica lui fermă, pe care a pierdut-o în câteva minute.
Crescător: Mi-au zis să vin acasă, că vor să vină să ia porcii... am venit acasă, au venit aici o grămadă... (Dar li s-au făcut analize?) Nu, tocmai asta e, mie nu mi-au murit porcii. N-am avut nicio treabă...
Localnic: A lăsat lumea muritoare de foame, chiar muritoare de foame, le-a luat mâncarea de la gură copiilor. Asta e...
Citiți și Mistreț cu pestă porcină, plimbat între județe. Veterinar: E împotriva tuturor normelor existente
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News