Live

Ministrul Agriculturii vrea suspendarea importurilor de ouă și pui din Ucraina. Fermierii români sunt revoltați de prețul acestora

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Ministerul Agriculturii cere suspendarea importului de ouă și produse avicole din Ucraina. „Este nevoie de o intervenție a Comisei Europene”, spune Florin Barbu. Puiul ucrainean a stârnit revoltă printre fermierii români. Aceștia se plâng că dau faliment pentru că produsele importate sunt mult prea ieftine și ar ridica suspiciuni de siguranță. Doar anul acesta, România a importat 15 milioane de ouă de la vecini.

Bianca Timșa, jurnalist Digi24: În urma solicitării crescătorilor de păsări din România cu privire la interzicerea importurilor de produse agricole din Ucraina, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat astăzi că este necesară o intervenție a Comisiei Europene în această privință.

Practic, această intervenție ar fi necesară, ținând cont de faptul că fermierilor autohtoni le sunt impuse anumite condiții cu privire la creșterea păsărilor, iar aceste condiții impuse fermierilor presupun automat costuri mult mai mari în comparație cu cele ale fermierilor din afara Uniunii Europene, a mai spus ministrul.

În acest context, Florin Barbu a mai declarat faptul că așteaptă o decizie rapidă a Comisiei Europene, însă până atunci le-a transmis fermierilor că sunt pregătiți să aplice mecanismul de licențiere a importurilor pe care deja l-au aplicat în cazul importurilor de cereale, zahăr și făină.

Reporter: Se poate ca o firmă din România să reîmpacheteze produsele?
Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: Din păcate, am înregistrat astfel de situații, când o companie din România a trecut la achiziționarea produselor respective, și nu a respectat legislația privind trasabilitatea produsului. Am intervenit, acele cantități au fost retrase de pe piață, agentul economic a fost sancționat.

Comparativ, probele recoltate pentru monitorizarea ouălor din producția românească vs ouăle din țări terțe și inclusiv din Ucraina, e foarte clar - calitatea ouălor din România e foarte bună. Nu se depistează reziduuri. În celelalte produse, ele se depistează, chiar dacă sunt admise în anumite limite.

Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România: În ultima perioadă au crescut exponențial importurile de ouă din Ucraina, la prețuri foarte mici. Neaplicând legislația europeană în producție și comercializare, au costuri mult mai mici decât fermierii din UE și implicit din România. Avem extracosturi la carne și la ouă de peste 30% față de o producție standard, așa cum este cea din Ucraina. De când se importă aceste ouă, a scăzut prețul la fermieri, dar nu a scăzut la raft. Ăsta este un semn de întrebare foarte mare.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Costul vieții, principala preocupare a europenilor. Ce beneficii văd românii în a fi membri ai Uniunii Europene | Eurobarometru

Ungaria nu vrea ca UE să trimită consilieri militari în Ucraina. Szijjarto: E periculos

UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei. Blocul Comunitar și NATO acuză Rusia de acțiuni hibride

Prin ce tertipuri ingenioase reușește Rusia să evite sancțiunile europene. „Mă tem că uneori diplomaţia nu este suficientă”

Partenerii noștri