Live

Video Exclusiv Ministrul agriculturii din Ucraina: România, prin portul Constanța, este un partener strategic pentru exporturile noastre

Data publicării:
Roman Leșcenko, ministrul ucrainean al agriculturii, spune că România este un partener strategic pentru exporturile Ucrainei Foto: captură video Digi24

Ucraina, Rusia și Belarus asigură o treime din producția de grâu și porumb la nivel global. Dacă dispare 30 la sută din cantitatea de grâu, în multe țări vor porni revoluții, războaie, pentru că oamenii din Orientul Mijlociu, Africa rămân fără pâine. E o problemă uriașă. Ucraina este, de asemenea, cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui din lume, astfel că impactul războiului asupra Ucrainei are urmări asupra securității alimentare la nivel global, avertizează ministrul ucrainean al agriculturii, Roman Leșcenko, într-un interviu în exclusivitate - acordat din catacombe - pentru emisiunea „Agro Jurnal” de la Digi24. În acest context, ministrul a vorbit și despre importanța portului Constanța pentru mărfurile ucrainene.

Roman Leșcenko, ministrul agriculturii din Ucraina: Este o mare tragedie pentru Ucraina. Agricultura ucraineană constituie 50 la sută din venitul țării, 20 la sută din venitul pe cap de locuitor. Milioane de ucraineni din micile sate nu mai au locuri de muncă, nici bani și se tem pentru viața lor. Mulți fermieri au fost uciși, mulți fermieri au activitatea înghețată, utilajele și infractructura sunt distruse, porturile din sud, toate porturile, sunt blocate, nu mai există posibilitatea de a exporta nimic. În fermele de pui și vită activitatea este stopată.

Este vorba de a asigura supraviețuirea ucrainenilor. Avem stocuri de grâu pentru un an și jumătate, pentru porumb și ulei avem stocuri pentru doi ani. Nu ne dăm seama cum stăm cu campania de primăvară în agricultură din cauza războiului și când vom avea posibilitatea să dăm drumul la lucrări.

Andreea Stroe, realizator „Agro Jurnal”: Dar aveți fermieri care se pregătesc pentru însămânțări de primăvară?

Roman Leșcenko: Da, în primul rând, în partea centrală a Ucrainei fermierii vor începe campania agricolă, pentru că este teritoriul care până acum nu a fost atins de rachetele și bombele rusești, așa că avem ocazia să începem lucrările. În partea de sud, în zonele care nu au fost ocupate, femrierii au demarat deja campania și să știți că în zonele care nu sunt bombardate, eu, ca ministru, împreună cu echipa mea, punem la punct lucrurile ca să dăm drumul campaniei agricole, pentru că suntem convinși că în scurt timp vom proclama suveranitatea pe teritoriul nostru. Sperăm că în câteva săptămâni acest război se va opri.

Andreea Stroe: Pe cât din suprafață credeți că veți face agricultură anul acesta?

Roman Leșcenko: Acum avem 70 la sută.

Andreea Stroe: Poate fermierii vor avea nevoie de bani pentru a-și acoperi cheltuielile și va fi nevoie să exportați cerealele, la un moment dat. V-ați gândit cum s-ar putea face asta? Prin portul Constanța sau pe calea ferată?

Roman Leșcenko: Deja operăm cu rute diferite folosindu-le pe cele din Moldova, România, Polonia, Slovacia pe calea ferată. De asemenea, punem la punct un terminal, iar România în această privință este un partener strategic prin folosirea celui mai mare port, Constanța, prin folosirea infrastructurii lor, iar prin Cernavodă vom exporta produsele noastre în viitorul apropiat. Toate, bineînțeles, cu partenerul nostru, România.

Andreea Stroe: Fabricile care produc îngrășăminte, pentru că aveți în Ucraina câteva, sunt funcționale?

Roman Leșcenko: Da, sunt funcționale. Produc și pentru export. Alimentăm și fermele cu fertilizanți la un preț preferențial. Avem peste 80 la sută din necesar, deci în această privință este o situație bună.

Andreea Stroe: Aveți material genetic agricol în pericol (n.ed.- banca de gene) acum?

Roman Leșcenko: Parte din acesta este în pericol, dar încercăm să îl scoatem din Kiev și să-l transportăm în alte părți ale Ucrainei în condiții confidențiale, pentru că este o situație foarte periculoasă.

Vom avea în câteva luni o uriașă criză a alimentelor, care va determina o criză globală economică. 30 la sută din grâu și porumb, 80 la sută din uleiul de floarea soarelui, 25 la sută din îngrășăminte la scară globală provin din Rusia, Ucraina și Belarus. E o nebunie. Fără fertilizanți, nu avem productivitate ca să hrănim lumea.

Dacă dispare 30 la sută din cantitatea de grâu trebuie să înțelegem că în multe țări vor porni revoluții, războaie, pentru că oamenii din Orientul Mijlociu, Africa rămân fără pâine. E o problemă uriașă. Nu vorbim despre 3 la sută, vorbim despre o treime din cantitatea la scară globală!

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Ucraina se confruntă cu o criză acută de combatanți. Cei nou-veniți sunt bătrâni, alcoolici sau bolnavi. „S-a ajuns la un nivel critic”

Partenerii noștri