Live

Localitatea Dăbuleni ar putea deveni prima zonă de deșert a României. Pe lângă pepeni se vor cultiva kiwi, curmale și măslini

Data actualizării: Data publicării:

În câțiva ani agricultorii din sudul ţării vor renunța la culturile clasice în favoarea celor exotice. Localitatea Dăbuleni ar putea deveni prima zonă de deșert a României. În condițiile în care nu numai pepenii ci și culturile de kiwi, curmale sau măslini ar putea să umple solul nisipos.

Drăghici Iulian, cercetător Stațiunea Dăbuleni: Au fost introduse câteva specii. Una dintre ele este kiwi. Aici o altă specie introdusă, maslinul. După cum vedeți, majoritatea necesită protejare pe timpul iernii, contra gerului și a rozătoarelor. slinul a avut o creștere foarte bună. La anul sperăm să avem producție.

La stațiunea de Cercetare din Dăbuleni terenul extrem de nisipos este pus în valoare de niște culturi la care nimeni nu s-ar fi gândit acum zeci de ani.

Angajat stațiune:
Suntem foarte nerăbdători să le vedem.
Reporter:i mâncat kiwi?
Angajat stațiune: Am mâncat că am cumpărat de la magazin. Sunt foarte bune.
Reporter: O să puteți avea la dumneavoastră în curte?
Angajat stațiune: Nu am crezut treaba asta, să vedem acum...

Dincolo de mândrie, oamenii sunt îngrijorați că de la an la an precipitațiile sunt din ce în ce mai puține.

Șofer: Deci cu farurile aprinse la mașină, când este o furtună la 12, 2 după amiaza nu mai vezi nimic... Pe aici drumul îți amintește de drumul spre litoral.

Deja sunt foarte multe zone în sudul României în această situaţie.

Cristi Popa, jurnalist Digi24: Am putea spune că am ajuns la mare, pe litoral în țară sau Dubai. Este și soarele extrem de puternic, foarte cald, deși suntem în plină iar. Suntem la buleni, o zonă în care solul se transformă de la o zi la alta în nisip.

Angajat Stațiunea Dăbuleni: Au rezistat numai speciile cu rezistență foarte foarte mare la secetă. Ajungem la un nisip de plajă, uitați-vă cum curge.

Specialiștii spun că numai anul trecut în zona de Sud în anumite luni precipitațiile au fost cu 30 de litri pe metru pătrat mai puține față de o perioadă normală. Dar și cu temperaturi mai mari cu 2-4 grade față de media normală a lunii respective. În momentul de față peste 100.000 de hectare din sudul ţării s-au transformat în deșert.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atacurile Turciei în zonele controlate de kurzi din Siria au blocat accesul la apă și electricitate pentru un milion de oameni

Floarea-soarelui tolerantă la secetă, creată de studenți și cercetători la USAMV Cluj-Napoca

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 400 milioane euro pentru despăgubirea fermierilor români afectați de seceta severă

Până în 2040 temperaturile extreme vor influența peste 50% dintre orașele țării. București și Craiova vor fi printre cele mai afectate

Partenerii noștri