Video În așteptarea soluțiilor de la autorități, tot mai mulți fermieri renunță la creșterea animalelor și amenință că vor ieși în stradă
Seceta extremă din acest an și scumpirile din ultima perioadă îngreunează mult viața fermierilor. Fără soluții care să le salveze afacerile, mulți dintre ei și-au dus animalele la abatoare. Oamenii sunt hotărați să iasă în stradă, dacă Guvernul nu-i va sprijini, așa cum au promis mai mulți oficiali.
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Recoltă record la cartoful dulce, cultivat în sudul României
Sezonul pepenilor s-a prelungit, în special în vestul țării
Seceta a afectat producția de castane românești
Secetă și inundații în România. Când vor ajunge debitele râurilor aproape de valori normale
Seceta face prăpăd în mai multe zone din țară
Insulele grecești, lovite de o nouă criză
Fechet: Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara: „În fiecare an pierdem 1000 de hectare de teren arabil”
Heat-flation și sog-flation
Ferma lui Cristian Cadar, din Carei, județul Satu Mare, a rămas goală. După 25 de ani de activitate, proprietarul s-a văzut nevoit să ducă cele 88 de animale la abator.
Cristian Cadar, fermier: „Din cauza secetei, a conjuncturilor nefaste pentru sector, profitul a fost în descreștere tot timpul și am ajuns la concluzia că e mai bine să lichidăm, decât să continuăm. N-a fost deloc ușoară, sunt 25 de ani de activitate în spatele meu, cu bune, cu rele. Am văzut pas cu pas că nu mai puteam merge înainte. În momentul în care veneau scadențele la facturi, nu le mai puteai plăti.”
La Dindești, tot în județul Satu Mare, un alt fermier se îndreaptă spre aceleași decizii. A dus deja primele 10 vaci la abator, după o vară secetoasă și multe scumpiri.
Calin Silaghi, fermier: „Pierderile: 75%, dacă nu 80. Pășunile au fost arse complet, lucernă diminuată. S-a promis un sprijin, ne-au spus că ne vor da un sprijin pentru secetă, dar pășunile n-au intrat la secetă. Eu am 150 de hectare de pășune. Exact furajele de vară pentru animale. Sunt colegi care au dat 70% din efectiv.”
Fermieri din 15 județe sunt pregătiți să iasă în stradă.
Cristian Cadar, fermier: „Măsuri mai prompte în situațiile de criză, ajutoare mai multe, nu se așteaptă până la moarte clinică și atunci încercăm să resuscităm sectorul.”
Daniel Frei, președintele unei cooperative agricole: „Dificultățile noastre sunt furajarea, deci partea de asigurare a furajelor, a cantităților necesare, mai ales a celor grosiere. Deci lipsa de fân, lipsa de siloz. Se cere undeva la 200, 250 de lei pe un balot de fân, ne mai costă și transportul.”
Săptămâna viitoare, la Guvern, fermieri din toată țara se vor întâlni cu ministrul Agriculturii.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News