Live

Ghinea, despre respingerea planului de irigații din PNRR: Diferența de viziune față de Ministerul Agriculturii era foarte mare

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Proiectelor Europene Cristian Ghinea (foto stânga) spune că față de ministrul Agriculturii, Adrian Oros (foto dreapta) a existat o "diferență de viziune foarte mare" în ceea ce privește reformarea sistemului de irigații prin PNRR. Foto colaj: Inquam Photos - Octav Ganea / George Călin

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, miercuri seară, la Digi24, că neînțelegerile cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros, privind reconstrucția sistemului de irigații prin PNRR, s-au datorat unei diferențe “de viziune foarte mare”. Acesta a explicat de ce nu era de acord cu planul întocmit de Ministerul Agriculturii, care a fost respins de Comisia Europeană.

“Din nou suntem într-o situație în care se vorbește mai mult pe surse decât direct. Am o relație bună cu domnul Oros. N-am niciun fel de problemă să publicăm toată corespondența dintre ministerele noastre. Dacă e nevoie de un fel de probă martor a ceea ce a fost acolo.

Aș fi vrut să am un alt plan, am încercat să ducem discuția către altă zonă. Vă dau un exemplu. A pune fotovoltaice peste canal nu-l face verde. N-are niciun fel de legătură. Au fost probleme de concept pe care le-am discutat cu domnul Oros și cu subordonații săi în mai multe discuții.

Am fost foarte fair (corect – n.red.) și cu Ministerul Agriculturii și cu susținătorii acestui proiect, eu le-am susținut până la un punct. Diferența de viziune era foarte mare.

În esență, Comisia are o problemă cu aceste sisteme foarte mari de irigații care risipesc foarte multă apă, în condițiile în care nu avem un cadastru al apelor. Nu știm exact pe fiecare bazin hidrografic cât apă avem, câtă vrem s-o folosim pentru a produce energie electrică la baraje, câtă vrem să folosim pentru așezări urbane și rurale. Avem și prin PNRR și prin fonduri europene extinderea canalizărilor. Toată această apă trebuie să știm exact ce facem cu ea. Avem prin PNRR cadastrul apelor. De abia peste câțiva ani vom ști exact pe fiecare bazin hidrografic.

Trebuie să avem un proiect național pentru irigații, putem să folosim banii de la Ministerul Agriculturii. Este singurul minister pe lângă cel pe care-l conduc care își face programare pentru fondurile europene proprii. Au câteva miliarde. Putem să facem eligibile irigațiile acolo, dacă schimbăm sistemul, dacă acoperim canalele și le digitalizăm, dacă folosim altfel de distribuție de la canalelel principale.

Argumentul suprem este: eu am spus în interiorul Guvernului «eu nu pot să conving». Domnul Oros a spus «vreau eu să vorbesc la Comisie». A avut o întâlnire cu DG Recovery, unitatea Comisiei care se ocupă de PNRR. Nu s-a schimbat decizia”, a precizat ministrul Ghinea.

Proiectul privind strategia pentru irigații în România nu va fi finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că motivul respingerii planului a fost că nu era suficient de verde deși, în opinia sa, soluția era foarte bună. Fermierii sunt revoltați și spun că ministrul este incompetent și că nu a prezentat corespunzător planul, deși știa gravele probleme din agricultură provocate de secetă.

În proiectul PNRR erau incluse proiecte privind infrastructura de gestionare a apei în valoare de 6,5 miliarde euro.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

USB-C devine încărcătorul oficial pentru dispozitive în Uniunea Europeană. Ce obligații au producătorii

Primul mesaj al lui Marcel Boloș după revenirea la Ministerul Proiectelor Europene. Care este obiectivul anunțat de ministru

România primeşte 37,05 milioane de euro fonduri europene, ca parte a celei de-a doua cereri de plată din PNRR

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Partenerii noștri