Erbicide recunoscute drept cancerigene de către justiția SUA, utilizate pe larg în România
O judecătoare din SUA a confirmat că erbicide ale Monsanto au provocat cancer, dar a cerut reducerea despăgubirii. În toamna anului trecut, la nivelul Uniunii Europene s-a aprobat prelungirea cu cinci ani a utilizării erbicidelor cu glifosfat, precum cele ale Monsanto, in pofida unor avertismente ale Organizației Mondiale a Sănătății.
O judecătoare din Statele Unite a confirmat luni un verdict împotriva Monsanto, potrivit căruia erbicidele bazate pe glifosat au provocat cancer incurabil unui bărbat, dar a spus că daunele punitive de 250 de milioane de dolari trebuie reduse, transmite Reuters.
Judecătoarea Suzanne Bolanos, de la un tribunal din San Francisco, a spus că ar reduce despăgubirile la 39 de milioane de dolari, dacă avocaţii reclamantului, Dewayne Johnson, sunt de acord, informează News.ro.
Monsanto, care neagă acuzaţiile, a solicitat judecătoarei să anuleze în totalitate penalizarea de 289 de milioane de dolari impusă companiei în primă instanţă, sau să ordone un nou proces referitor la componenta daunelor punitive.
Pe 10 august, un juriu a decis că erbicidele bazate pe glifosat ale Monsanto, între care RoundUp şi Ranger Pro, l-au îmbolnăvit de cancer pe Johnson, iar compania nu a avertizat consumatorii în privinţa riscurilor.
Verdictul a dus la scăderea cu 10% a capitalizării bursiere a companiei şi a marcat prima astfel de decizie împotriva Monsanto, divizie a grupului german Bayer, care se confruntă cu peste 8.000 de procese similare în Statele Unite.
”Decizia curţii de a reduce daunele punitive cu peste 200 de milioane de dolari este un pas în direcţia bună, dar continuăm să credem că verdictul referitor la răspunderea companiei şi despăgubirile nu sunt susţinute de dovezile din proces sau de lege şi intenţionăm să le contestăm la Curtea de Apel din California”, a anunţat Bayer într-un comunicat.
Grupul german, care a cumpărat Monsanto în acest an, pentru 63 de miliarde de dolari, a explicat că studii ştiinţifice şi utilizarea desfăşurate pe parcursul a zeci de ani au arătat că glifosatul este sigur pentru utilizarea de către oameni.
Avocaţii lui Johnson au anunţat luni că vor analiza dacă să accepte despăgubirile reduse sau să solicite un nou proces referitor la daune.
Mărimea despăgubirilor este limitată prin lege, constituţia din California nu permite plata unor daune mai mari, a spus Bolanos.
Dacă Johnson acceptă despăgubirile reduse, verdictul final va impune Monsanto plata unei sume totale de 78 de milioane de dolari, împărţită în mod egal între daune compensatorii şi daune punitive.
În septembrie 2017, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA a contatat la încheierea unei evaluări a riscurilor implicate de glifosat, desfăşurată pe parcursul unui deceniu, că această substanţă nu este cancerigenă pentru oameni.
Cu toate acestea, în 2015, divizia pentru cancer a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a clasificat glifosatul ca ”probabil cancerigen pentru oameni”.
Procesul lui Johnson, înregistrat în 2016, a fost judecat în procedură de urgenţă din cauza gravităţii bolii sale, limfon non-Hodgkin, un cancer al sistemului limfatic, despre care acesta acuză că a fost provocat de expunerea timp de ani de zile la glifosat. Johnson a lucrat la îngrijirea spaţiului verde al unei şcoli.
In toamna anului trecut, țările membre UE au decis, prin vot majoritar, prelungirea cu cinci ani a utilizării controversatului erbicid glifosat, informa la acel moment publicaţiile Le Figaro şi Die Zeit. Firma Monsanto este deținută de Bayer Germania.
Controversele privind folosirea substanţei au izbucnit după ce un studiu realizat de experţi ONU a depistat că glifosatul "probabil este cancerigen", deşi alţi specialişti susţin că erbicidul nu este periculos.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News