Live

Claudiu Manda: SRI a informat despre pericolul pestei porcine din iunie 2016

Data actualizării: Data publicării:
Photo by Scott Olson/Getty Images

Serviciul Român de Informaţii a informat despre pericolul pestei porcine din iunie 2016, iar până în august 2018 au fost făcute 132 de informări pe acest subiect a anunţat, joi seară, preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii Serviciului, Claudiu Manda. Acesta a explicat că informaţiile au fost transmise atât structurilor centrale – premier, miniştrii, ANSVSA, cât şi celor locale – prefecturi şi consilii judeţene. De asemenea, SRI a informat asupra altui pericol care poate apărea în România, un virus care atacă rumegătoarele mici.

Claudiu Manda a anunţat, joi seară, că unul dintre subiectele abordate în timpul audierii directorului Serviciului Român de Informaţii (SRI), Eduard Hellvig, a fost pesta porcină, membrii Comisiei dorind să știe dacă SRI avea atribuţii, dacă SRI şi-a făcut treaba şi dacă a informat beneficiarii.

Răspunsul Serviciului a fost că era de competenţa SRI atâta timp cât, în concordanţă cu legea cum este ea astăzi, securitatea economică, securitatea alimentară sunt în zona de competenţă. Conducerea SRI ne-a informat că prima informaţie pe care au transmis-o beneficiarilor legali a fost în iunie 2016. Atunci previzionau că la graniţa externă a României există posibilitatea ca legat de porcii mistreţi în România să apară pesta porcină. Informările respective au fost la nivel de premier, miniştrii, ANSVSA”, a spus Claudiu Manda.

Potrivit acestuia, în total, până în august 2018, au fost făcute 132 de informări atât structurilor locale – prefecturi şi consilii judeţene, cât şi structurilor centrale – premier, miniştrii, ANSVSA.

Tot în contextul acestor discuţii, există pericolul unui alt virus în ceea ce priveşte micile rumegătoare. Am întrebat dacă în acest context există informări şi ni s-a spus că există o preocupare şi a rămas că în perioada imediat următoare să ne parvină de la SRI, dacă şi pe cine au informat despre acest alt pericol pe care poate să-l aibă România”, a mai spus Claudiu Manda.

Pesta porcină africană evoluează în 12 judeţe, în 207 de localităţi, cu un număr total de 898 de focare, fiind înregistrate şi 57 de cazuri la mistreţi, anunţă ANSVSA. În total, au fost eliminaţi peste 230.000 de porci afectaţi de boală.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Aproape 2.000 de porci vor fi ucişi la o fermă din Sibiu, după descoperirea unui focar de pestă porcină africană

Şeful Direcţiei generale de analiză din cadrul SRI: „Presiunea asupra instituțiilor devine aproape cronicizată”

Prima reacție a SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: Nu sunt date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar. Decizia este definitivă

Partenerii noștri