Capcana superofertelor. Ce trebuie să verificați atunci când faceți cumpărăturile pentru sărbătorile de iarnă
În perioada sărbătorilor de iarnă, românii iau cu asalt supermarketurile, iar vânzările cresc vertiginos. Tocmai de aceea, comercianţii se întrec în oferte care mai de care mai atractive, fie că vorbim de produse alimentare sau de alt tip. Reprezentanţii organizaţiilor de consumatori spun că trebuie să fim foarte atenţi la chilipiruri.
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Cumpărăturile în exces pot ascunde o boală: FOMO sau teama de a nu rata ceva important, precum Black Friday
Lovitură dură pentru românii care dau comenzi pe Shein și Temu
Boloș e nemulțumit după ultima vizită în piață
Cumpărăturile la sat sunt mai scumpe decât la oraș
Maratonul cumpărăturilor pentru masa de Revelion
Febra cumpărăturilor de Crăciun aglomerează Bucureștiul
Începe Postul Crăciunului
Iohannis: Votul nu e mai periculos decât cumpărăturile
Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori: Să nu fie ademeniţi de oferte, oferta nu trebuie să le ia minţile, să se uite pe etichetă, să verifice lista de ingrediente, să verifice termenul de valabilitate, să verifice şi anumite avertismente în cazul unor produse alimentare, în special cele care sunt destinate persoanelor cu alergii alimentare.
Cumpără informat, citeşte eticheta
În ultimii ani, tot mai mulţi români, şi-au format deprinderea a citi cu atenţie eticheta şi de a fi mai selectivi cu ceea ce cumpără.
-Am doi copii şi citesc etichetele. Nu îmi asum riscul de a nu fi atentă şi de a lăsa să se strecoare un anumit aliment pe care eu nu l-aş dori în alimentaţia copilului meu, drept pentru care, pe lângă produsele clasice pe care eu le cumpăr şi le cunosc deja eticheta, în momentul în care vreau să testez un produs nou îl citesc de-a fir a păr, cu mare atenţie.
-Da, este o regulă, este în apărarea noastră, stim pe ce dăm banii, avem siguranţa sănătăţii noastre.
Alegerea produsului, influenţată de preţ
Pentru unii însă preţul scăzut rămâne cel mai important argument atunci când aleg un produs.
-Nu prea ne uităm la cât conţine, nu prea ne uităm la etichete bine cum ar trebui să ne uităm. Nu prea avem obiceiul ăsta, dar am înţeles că ar trebui să ne uităm mai bine, să alegem mai bine produsele... Şi cumpărăm şi pentru copii şi nu ne uităm şi ar trebui să ne uităm cu toţii dar nu o facem. E o greşeală, recunoaştem că este o greşeală.
-Nu am mai citit, din păcate. Citesc, dar nu întotdeauna.
Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori: Volumul de cheltuieli este foarte mare şi primul criteriu folosit de români, în acestă perioadă, este preţul. Din păcate preţul nu reflectă calitatea produselor achiziţionate. Le recomand să fie atenţi nu la preţ ci la informaţiile care au legătură cu produsul achiziţionat.
Carnea, alimentul preferat al românilor
Carnea rămâne unul dintre alimentele preferate ale românilor. Încă mâncăm în cantităţi mari mezeluri. În topul vânzărilor se situează salamul cu 43 la sută, urmat de kaiser cu 16 la sută şi cremvurști cu 13 la sută. De asemenea, lactatele ocupă un loc important în preferinţele de consum ale românilor. Anual, un român conumă, în medie, aproximativ 250 de kilograme de produse din lapte indiferent de forma în care se găsesc. Cel mai cumpărat produs în 2019 a fost brânza preambalată, urmată de laptele dulce şi iaurt şi unt. Mulţi preferă să caute pe raft produse româneşti.
-De regulă, mă uit după produsele din România. Doar dacă sunt unele pe care nu le găsim în România, caut şi în altă ţară, dar de regulă din România.
-De ce faceţi asta?
-Nu ştiu, să susţinem şi producătorii din România şi unele sunt chiar mai gustoase.
-Preferăm produsele româneşti, dar să fie de calitate.
-De ce româneşti şi nu din afară?
-Păi, o dată că trebuie să încurajăm producătorii şi senzaţia e că gustul e mai bun.
Consumăm 100 kg de fructe, anual
Cât priveşte fructele, un român mănâncă aproximativ 100 de kilograme de fructe şi produse din fructe pe an, mult însă, sub media europeană.
-Vă interesează să fie din România sau din import?
-Din România, normal. Din import cine ştie ce ne trimit ceilalţi, să fie din România că sunt fructe mai bune.
-Nu. Nu iau doar din România, iau marfa care mi se pare cea mai bună, fără discriminare de provenienţă pentru că, eu cred că în mare parte, produsele româneşti că ar fi mai bio, mai curate este doar o legendă.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News