CAP-ul, reinventat. Cooperativa agricolă are formă de organizare capitalistă și succes în comercializarea produselor
Câțiva producători din Maramureș, Sălaj și Mureș și-au unit forțele și au înființat o cooperativă agricolă. Au reinventat piața și au făcut ca drumul fructelor de la fermier până la client să fie mai ușor și mai benefic pentru toată lumea.
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Un tânăr de 19 ani din Maramureș a fost înjunghiat mortal de un adolescent de 17 ani. Atacatorul a fost dus la audieri
Un medic din Mureș e acuzat că a refuzat un caz, iar pacientul a murit
Percheziții DNA la Casa de comerţ Unirea
Aurora boreală s-a văzut în România. Imagini spectaculoase cu fenomenul care a apărut pe cerul nopții
Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Localnic: „Vântul l-a tras încoace, dintr-o dată s-au alarmat oamenii, pompierii”
„Dezastru, în viața mea n-am văzut așa ceva!” O furtună violentă a pus la pământ o pădure întreagă în Maramureș
Agricultura din România nu are suficienți tractoriști
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200% mai scumpă
La taraba cooperativei din Baia Mare vin zeci de persoane. Toate, cu programare făcută pe internet. În fiecare joi, fructele proaspete sunt aduse de la fermieri direct la clienți. Câte comenzi, atâtea caserole.
Ioana Mihalca, jurnalist Digi24: Cei care doresc să comande de la cooperativă, trebuie să completeze un formular cu datele personale și cu produsele dorite. Mai apoi, în ziua stabilită și la ora stabilită, trebuie să vină la piață.
Client: Îmi place. Cumpăr din vară, de când am auzit de domnii. 20:40
Client: E foarte practic, direct de la serviciu vin, le ridic, merg acasă, sunt proaspete, sunt culese cu o seară înainte sau în dimineața respectivă.
Cei peste 10 fermieri care fac parte din cooperativa agricolă au, în total, câte 100 de comenzi pe săptămână. De aproape doi ani, de când și-au unit forțele, spun că le-a crescut nu doar vânzarea, ci și calitatea produsului, pentru că primesc de la fondatori și asistență tehnică în ferme.
„Cooperativa este singura șansă pentru un fermier mic și mijlociu în România să aibă un viitor”
Horațiu Morariu, consilier: Degeaba produci ceva extraordinar dacă nu ai și opțiunea să vinzi. Și atunci cooperativa exact asta și-a propus să facă, și anume să închidă lanțul ăsta de producție cu o verigă importantă, și anume comercializarea producției într-un mod cât mai eficient.
Horațiu Morariu este cel care se asigură că există întotdeauna o bună colaborare între cei implicați în cooperativă. Și chiar dacă ceea ce face nu este deloc ușor, mulțumirea vine odată cu succesul de care se bucură.
Horațiu Morariu, consilier: Cooperativa este, după părerea mea, singura șansă pentru un fermier mic și mijlociu în România să aibă un viitor.
Lucian Nichita, producător: Eu produc coacăz negru, certificat ecologic, produc cătină și acuma și prune de anul asta.
Într-un singur an, cooperativa agricolă a distribuit aproape 30 de tone de fructe. În România există puține astfel de organizații, însă fermierii speră ca ideea lor să fie preluată și de alții. Pentru că, spun ei, este singura soluție sănătoasă, atât pentru producător, cât și pentru consumator.
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News