Live

Agenția Fitch: Modul în care se majorează pensiile și stabilitatea politică sunt importante pentru ratingul de țară al României

Data publicării:
Foto: GettyImages

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings avertizează că atât modul în care se face majorarea pensiilor și consolidarea finanțelor țării, cât şi stabilitatea politică sunt importante pentru viitorul rating de ţară al României.

Potrivit agenţiei de evaluare, o majorare de 14% a pensiilor ar creşte în mod permanent cheltuielile bugetare anuale cu 1-1,2 puncte procentuale din PIB începând cu 2021, în timp ce majorarea cu 40% ar creşte cheltuielile anuale cu 4 puncte procentuale.

De aceea, propunerea Guvernului României vizând o majorare a pensiilor cu 14% începând din septembrie ar reduce din provocările la adresa consolidării finanţelor publice, comparativ cu o creştere de 40% bugetată anterior. 

Cu toate acestea, eventuala majorare va depinde de calculele politice anterioare alegerilor, arată agenția. Fitch subliniază, însă, că o majorare semnificativă a pensiilor rămâne un risc la adresa prognozelor fiscale de bază.

„Cu cât va fi mai mare majorarea pensiilor, cu atât va fi mai mare provocarea de a introduce măsuri de compensare”, avertizează Fitch. 

De asemenea, Fitch este de părere că flexibilitatea bugetară este limitată şi ar putea fi nevoie de cheltuieli suplimentare pentru a atenua impactul crizei Covid-19, însă măsuri compensatorii, precum creşterea TVA, s-ar putea dovedi nepopulare şi riscă să afecteze revenirea economiei.

Fitch: Cadrul fiscal din România, printre cele mai slabe din UE

Pe de altă parte, Fitch consideră că fondurile disponibile României în cadrul programului UE de revenire este posibil să fie consistente şi ar trebui să ofere un sprijin pe termen mediu pentru finanţele publice.

Potrivit sursei citate, atât majorarea pensiilor cât şi stabilitatea politică sunt importante pentru ratingul de ţară al României. Un element sensibil pentru rating ar fi o deteriorare semnificativă a sustenabilităţii datoriei pe termen mediu, de exemplu de pe urma unui eşec în a compensa sau a amâna majorarea pensiilor în actualul context de cheltuieli şi/sau implementarea unei strategii credibile de consolidare pe termen mediu după şocul provocat de pandemie.

Modul în care autorităţile vor răspunde la deteriorarea fiscală va influenţa şi decizia Fitch în ceea ce priveşte perspectiva negativă asociată ratingului suveran "BBB minus" acordat României. Cadrul fiscal din România este printre cele mai slabe din UE, iar progresele în ancorarea ţintelor fiscale pe termen mediu au fost limitate. Există spaţiu pentru îmbunătăţire, în special având în vedere perspectivele unui sprijin substanţial din partea fondului UE, însă perspectivele politice incerte creează riscuri negative”, avertizează Fitch.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat marţi seara că, dacă se pierde încrederea investitorilor străini, România nu prea mai are de unde să se împrumute. „Aici cu ratingurile, da, urmează, şi în septembrie mai avem evaluări. Noi am reuşit, ştiţi foarte bine, acum două luni de zile să menţinem ratingul României, chiar înainte de a avea o decizie clară asupra pensiilor şi am convins că nu vom lua o decizie care să destabilizeze. Dar discutăm cu ei. Am discutat şi în această săptămână, cu două dintre agenţiile de rating. Vom discuta săptămâna viitoare cu a treia. Discutăm întotdeauna, suntem foarte transparenţi, le spunem exact care sunt scenariile pe care lucrăm şi le prezint şi scenariile dacă guvernul pică. Toate scenariile sunt prezentate pentru că nu vreau să existe surprize. Acolo avem nevoie de încredere pentru că acest deficit îl finanţăm bineînţeles din împrumuturi din piaţă”, a explicat şeful Finanțelor, citat de Agerpres.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

DOCUMENT „Ordonanța austerității” a fost publicată de Guvern. Noi măsuri anunțate

Ultima formă a „ordonanței trenuleț”. Principalele măsuri discutate de coaliție pentru tăierea cheltuielilor

ASF: Fondurile de pensii private din România au creșteri de 28 % față de aceeaşi perioada a anului trecut

Ce spune Simona Bucura-Oprescu, nominalizată pentru ministerul Muncii, despre înghețarea pensiilor în 2025

Partenerii noștri