Live

La Polul Nord e mai cald decât în România

Data publicării:

Vremea a luat-o complet razna. În aceste zile, la Polul Nord e mai cald decât în România. Temperatura medie calculată de meteorologii danezi în ultimele ore deasupra cercului polar arctic este de doar minus opt grade Celsius - e cu 20 de grade mai cald decât ar trebui să fie. Încălzirea bruscă este responsabilă pentru vortexul polar care s-a abătut asupra Europei.

În cel mai nordic punct al Groenlandei au fost înregistrate 61 de ore de temperaturi peste pragul de îngheţ, numai de la începutul acestui an. Este un record, unul îngrijorător.

Domenica Davis, meteorolog: Cea mai nordică staţie meteo din lume, aflată în Groenlanda la circa 650 de kilometri distanţă de Polul Nord, a înregistrat o creştere cu 3,8 grade Celsius a temperaturii în numai patru ore. Cu cât e mai cald în zona arctică, cu atât se topeşte mai multă gheaţă. Şi pentru că gheaţa reflectă lumina Soarelui, în timp ce apa o absoarbe, procesul de topire este accelerat. Oamenii de ştiinţă spun că încălzirea se produce în cel mai rapid ritm din ultimii 1.500 de ani.

Vortexul polar revărsat peste toată Europa e rezultatul unei inversiuni termice. Aerul cald a urcat dinspre oceanul Atlantic şi din strâmtoarea Bering spre Polul Nord şi a forţat desprinderea unei mase de aer rece, care a coborât peste continent. Specialiştilor le e greu să spună dacă de vină sunt activităţile poluante ale oamenilor sau fluctuaţiile naturale de temperatură, şi asta pentru că nu există suficiente staţii meteo în regiunea arctică.

NASA a urmărit între 1980 şi 2015 evoluţia temperaturilor la Polul Nord şi a constatat că în ultimii 18 ani apar tot mai multe anomalii termice.

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: Pentru a-mi îndeplini datoria solemnă de a proteja America şi cetăţenii săi, Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris.

Din postura liderului celei mai puternice naţiuni a lumii, Donald Trump este şi cel mai sceptic la auzul explicaţiilor despre schimbările climatice. Aici şi acum contează mai mult decât efectele pe termen lung, motiv pentru care de anul trecut Statele Unite au devenit singura ţară din lume care nu recunoaşte acordul pe teme climatice încheiat la Paris în 2015.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Detenții familiale, deportări. Ce planuri are noua administrație Trump pentru familiile de imigranți și copiii aflați ilegal în SUA

În următorul mandat al lui Trump va crește semnificativ riscul unei crize internaționale majore, crede un fost consilier de securitate

Donald Trump și-a ales ambasadorul în Panama, pe fondul amenințărilor că SUA vor prelua canalul dintre Pacific și Atlantic

Retrospectivă 2024: Războaie, răsturnarea de la putere a unor lideri autoritari, căderi de guverne, alegeri anulate, dezastre naturale

Partenerii noștri