Harta de 100 de ani care rivalizează cu Google Maps
Document inedit descoperit în Gorj: o hartă militară realizată de armata germană în urmă cu 100 de ani. Reprezentarea grafică este de mare precizie şi redă fiecare localitate sau drum, apele şi clădirile din judeţ în Primul Război Mondial. Autorităţile vor să le prezinte şi elevilor această hartă, ca material didactic pentru orele de istorie.
Propunerea controversată a primăriei, care împarte localnicii din Târgu Jiu în două tabere
Cal spălat într-o spălătorie auto din Târgu Jiu. Poliția a deschis dosar penal
Un sens giratoriu din Târgu Jiu e atât de îngust, încât șoferii se întreabă cum vor trece pe acolo
Un tânăr din Târgu Jiu a ieșit cu un piton la plimbare
Şerpi de peste 1,5 metri în spațiile verzi din Târgu-Jiu
Un autobuz cu pasageri a luat foc în mers
Unic în România: Spectacole de lumini cu drone, deasupra Coloanei Infinitului
Mașinile Google Street View revin în România
Alegeri parlamentare 2020. De ce au mers românii la vot: „Vrem să pornească trenul ăsta, locomotiva”
Gorjul a fost primul judeţ ocupat de armata germană în Primul Război Mondial.
Diana Speretoiu, jurnalist Digi24: Prima încercare a armatei germane de a pune stăpânire pe oraşul Târgu Jiu a fost pe 14 octombrie 1916 chiar aici, pe Podul Jiului. Atunci s-a soldat cu un eşec pentru că femei, bătrâni, chiar şi copii le-au ţinut piept nemţilor.
Trei săptămâni mai târziu, însă, armata germană a spulberat totul în cale şi a ocupat întreg judeţul, vreme de doi ani.
În acest timp a transpus la cea mai mică scară toate localităţile. Până şi casele de la acea vreme se văd pe harta realizată de militari.
Dacă apărea o clădire care nu era trecută pe hartă, se opreau din orice manevră pentru a vedea ce se întâmplă acolo. De ce această clădire nu apare, cine e acolo. Atât de perfecţi erau.
Preţiosul document a ajuns la un colecţionar, care a oferit o copie şi Primăriei Târgu Jiu. Harta este de mare precizie şi poate rivaliza chiar şi cu actualele cartografieri realizate de Google Maps.
Adrian Tudor, viceprimar Târgu Jiu: Vedem ce potenţial din acest punct de vedere aveau armata germană şi austro-ungară acum 100 de ani. Poate că nici acum nu reuşim să facem atât de fidel nişte hărţi de asemenea natură
Cornel Şomâcu, istoric: Locuitorii Gorjului au îndurat foarte multe lucruri de la faptul că li se luau absolut toate bunurile din curte fără să li se dea măcar un act sau să fie despăgubit şi până la momentul în care erau pedepsiţi pentru cea mai mică faptă care se făcea împotriva trupelor de ocupaţie.
Harta realizată de armata germană va fi o anexă la o lucrare de peste 800 de pagini, cu documente şi mărturii din Primul Război Mondial, ce aparţine unui profesor din Gorj. Proiectul va fi lansat la sfârşitul lunii mai.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News