Live

Curăţenia din trenuri, verificată cu şerveţelul

Data publicării:

Ministerul Transporturilor a găsit soluţia pentru trenuri impecabil de curate. Pune ceferiştii să verifice cu un şerveţel dacă vagoanele sunt bine igienizate. Orice fir de praf care se adună pe hârtie va fi dovada că treaba nu a fost bine făcută şi trebuie reluată. Puţine ganituri ar lua astăzi testul, şi nu este de mirare: Căile Ferate plătesc cam 30 de lei pentru salubrizarea unui tren.

Ministerul Transporturilor vrea să facă un standard din testul şerveţelului. Deocamdată ideea este la stadiul de proiect şi oricum s-ar aplica la nici 90 de vagoane din cele peste 800 ale Căilor Ferate, adică cele de dormit, cuşetă, restaurant şi bar-bistro.

Călătorii ştiu însă că este nevoie de exigenţă în toate vagoanele. Tapiţeriile multor scaune arată de parcă nu ar fi fost curăţate cu anii. Prin ferestre abia se mai vede uneori, iar toaletele trebuie ocolite în prea multe cazuri.

Între reclamaţiile călătorilor şi banii cheltuiţi anul trecut de căile ferate pentru curăţenie este o legătură strânsă.

Cristina Sbîrn, jurnalist Digi24: 16 milioane de lei. Atât a cheltuit anul trecut CFR Călători ca să-şi cureţe cele peste 1400 de trenuri pe care le-a avut în circulaţie. Asta înseamnă că fiecare tren a fost curăţat în fiecare zi cu aproximativ 31 de lei. Iar dacă trenul avea 3 vagoane, cum are acesta, înseamnă că pentru fiecare vagon salubrizarea s-a făcut cu 10 lei.

Cu banii aceştia sunt plătiţi angajaţii care curăţa vagoanele, detergenţii, săpunul şi hârtia igienică de la toalete. Directorii Căilor Ferate calculează că anul acesta serviciile de curăţenie vor costa cu 30% mai mult. Asta nu înseamnă neapărat şi trenuri mai curate. Costurile suplimentare sunt provocate de creşterea salariului minim pe economie. Pentru vagoane decente, şefii CFR cer şi ajutorul călătorilor pe care îi roagă să nu mai confunde trenurile cu lăzile de gunoi.

Într-un tren care a mers azi-dimineaţă de la Braşov la Bucureşti, călătorii au lăsat în afara coşului de gunoi sticle de plastic, pungi de la gustări, pahare de unică folosinţă şi o mulţime de şerveţele. Pentru ei există amenzi între 250 şi 500 de lei, dar şi oficialii CFR admit că nu prea se aplică.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

VIDEO Cum arată primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani. Azi a făcut prima călătorie

Un bărbat a fost arestat după ce a furat zeci de componente de semnalizare CFR din zona Palas, Portul Constanţa

Traseul pe care trenurile vor putea circula cu 176 km/h. CFR face teste

80 de trenuri vor sta o oră în gări, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru trecerea la ora oficială de iarnă

Partenerii noștri