Disperată de ce aruncă românii în wc, compania de apă a Bucureștiului face apel la cetățeni să fie civilizați
În prezent, în canalizarea din București se aruncă materiale de construcții, aparate electrocasnice, păr, ulei, produse de igienă personală etc. Doar în 2018, au fost evacuate din rețeaua de canalizare din București aproximativ 4.5 tone de deșeuri, anunță compania de apă a Capitalei, care a lansat o campanie de educare a cetățenilor, astfel încât aceștia să înțeleagă că gunoaiele nu se aruncă în wc și în chiuvetă.
Cantitatea de gunoaie aruncate în canalizare a crescut anual cu 0.5 tone. ”În acest context, conștientizarea și responsabilizarea cetățenilor asupra modului de folosire a sistemului de canalizare cât și a anexelor acesteia ar conduce la un management mai eficient al deșeurilor”, anunță Apa Nova într-un comunicat de presă.
”Efectele utilizării incorecte a sistemului de canalizare poate duce la disconfortul cetățenilor capitalei prin creșterea numărului de avarii, degajarea de mirosuri neplăcute, apariția acumulărilor de apă și refularea pe străzile orașului, poluarea mediului, precum și, în cazuri extreme, la generarea de epidemii”, arată sursa citată.
"Atunci când deșeurile ajung prin conductele sistemului, acestea poluează mediul înconjurător, blochează conductele de scurgere. În același timp, materiile organice depuse pe conducte creează mirosuri neplăcute. Deșeurile nepermise formează dopuri care blocheaza fluxul de ape uzate sau chiar creează refulări ale sistemului. Toate acestea sunt neplăceri care pot fi evitate prin simpla folosire a coșului de gunoi și nu a sistemului de canalizare. Avem încredere că mesajul campaniei noastre va fi înțeles și aplicat de către consumatori." a declarat Mădălin Mihailovici, director general Apa Nova.
Compania de apă a lansat o campanie de educare a populației astfel încât să nu mai arunce în canalizare deșeuri, și face și recomandări de civilizație elementară:
- În cazul instalaţiei interioare de canalizare, în primul rând să aveţi în vedere că vasul de WC nu este coş de gunoi! Niciodată să nu aruncaţi în el resturi alimentare sau orice fel de deşeuri solide. Odorizantele sau jucăriile copiilor scăpate accidental în el trebuie îndepărtate!
- Mortarul de ipsos sau de ciment rămas neutilizat în cursul lucrărilor de construcţii sau de renovare a locuinţei nu are ce căuta în vasul de WC! Aşteptaţi până se solidifică şi aruncaţi-l la gunoi.
- Cel mai mare duşman al conductelor interioare de canalizare menajeră sunt cârpele, vata medicinală şi produsele de igienă intimă. Fibrele lor fine se agaţă de neregularităţile pereţilor interni ai conductelor, facilitând formarea dopurilor.
- În ultimii ani a luat amploare economisirea apei, mai ales a celei calde menajere. Din această cauză, în conductele de canalizare se formează depuneri de grăsimi, secţiunea lor liberă se micşorează, şi se înfundă mai uşor.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News