Live

Ciucă: Holocaustul a fost cea mai mare tragedie a umanităţii din toată istoria globală

Data publicării:
Premierul Nicolae Ciucă Foto: gov.ro

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis, joi, într-un mesaj cu ocazia concertului în Memoria Holocaustului, organizat de Opera Naţională Bucureşti, că amintirea Holocaustului reprezintă o datorie permanentă şi a reafirmat angajamentul ferm şi necondiţionat al Guvernului cu privire la prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, discursului instigator la ură şi a tuturor formelor de violenţă politică sau simbolică.

"În această seară, aici, la Bucureşti, în preajma zilei de Yom HaShoah, ne amintim cu durere şi compasiune de milioanele de victime ale Holocaustului, ucise de nazişti şi colaboratorii lor. Holocaustul a fost cea mai mare tragedie a umanităţii din toată istoria globală, iar amintirea victimelor de Yom HaShoah creează mereu o puternică legătură cu Statul Israel de astăzi, cu moştenirea memoriei poporului evreu, a Diasporei evreieşti şi a întregii lumi care deplânge mereu suferinţele şi victimele Holocaustului. Cuvintele lui Elie Wiesel vor dăinui pentru eternitate: "De ce atât de mulţi cetăţeni au trădat umanitatea, a lor şi a noastră, alegând să persecute, să chinuiască şi să ucidă bărbaţi, femei şi copii inocenţi şi fără apărare?". De aceea, trebuie să reafirmăm continuu responsabilitatea noastră de cetăţeni, de astăzi şi dintotdeauna, de a nu uita niciodată ororile şi crimele Holocaustului. Această datorie este esenţială pentru a onora victimele, a condamna permanent actele asasinilor şi ale complicilor lor, dar şi pentru a pune bazele unei reconcilieri clădite pe adevăr şi rememorare", a declarat premierul în mesajul său.

Acesta subliniază că Yom HaShoah este şi despre izbândă şi despre supravieţuire.

"Îi onorăm, totodată, şi pe cei care au învins suferinţa şi moartea, dar şi pe salvatorii şi protectorii lor. Evreii care au supravieţuit Holocaustului, trecând prin frig, foame, trenuri ale morţii, ghetouri, lagăre de exterminare şi execuţii individuale sau colective, ne-au lăsat o moştenire colosală. Ei au vorbit decenii la rând despre Iadul prin care au trecut, despre iertare şi durere, au scris o istorie pe care ne-au lăsat-o moştenire pentru eternitate. Supravieţuitorii Holocaustului şi mărturisirile lor sunt cea mai importantă resursă de educaţie şi de rememorare profundă a îndemnului de a fi vigilenţi şi de a nu repeta greşelile trecutului", a evidenţiat Ciucă.

În context, el punctează că, de asemenea, astăzi, nu putem rămâne tăcuţi în faţa ororilor care se comit departe de noi şi cu siguranţă a celor care se petrec chiar peste graniţă.

"Atacurile teroriste recente din Israel, unde oameni nevinovaţi au fost ucişi cu barbarie, invazia ilegală şi neprovocată a Ucrainei de către Federaţia Rusă, crimele de război şi crimele împotriva umanităţii produse zilnic de către forţele ruse, uciderea supravieţuitorilor Holocaustului acolo sau atacurile împotriva simbolurilor Holocaustului, toate acestea ne demonstrează că misiunea noastră de a combate antisemitismul, extremismul, ura şi rasismul are nevoie de noi aliaţi şi instituţii. Negarea, distorsionarea sau trivializarea Holocaustului, elogierea criminalilor de război, revizionismul istoric, naţionalismul şovin, teoriile conspiraţiei produc sau sunt ele însele parte din naraţiuni ce prejudiciază grav democraţia noastră", a mai afirmat Ciucă.

Şeful Executivului reaminteşte că România, care a asumat în urmă cu două decenii participarea sa în Holocaust în anii celui de-al Doilea Război Mondial, este astăzi o naţiune democratică şi stabilă, care luptă pentru valorile libertăţii, alături de partenerii noştri europeni şi trans-atlantici.

"De aceea, este de datoria mea, în calitate de prim-ministru, să reafirm angajamentul ferm şi necondiţionat al Guvernului României cu privire la prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, discursului instigator la ură şi a tuturor formelor de violenţă politică sau simbolică", a arătat premierul.

În finalul mesajului, acesta a salutat cu deschidere iniţiativa memorială culturală şi civică organizată de Opera Naţională Bucureşti şi de Ambasada Israelului.

"Prin fiecare astfel de gest, de moment de aducere aminte, memoria lor, a victimelor Holocaustului, este onorată şi păstrată la loc de cinste. Amintirea Holocaustului reprezintă o datorie permanentă, de aceea, iniţiativa dumneavoastră şi a altor instituţii, care prin concerte, prin acţiuni publice şi evenimente onorează atât ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, ziua naţională, dar şi Yom HaShoah, reprezintă un pios omagiu adus victimelor, o mângâiere pentru supravieţuitori şi o reafirmare a angajamentului nostru colectiv, de a nu uita! Să ne amintim de toţi cei care au pierit în Holocaust şi să ne rugăm în fiecare zi pentru ca memoria lor să rămână neştearsă! AM YISRAEL CHAI (Naţiunea Israelului trăieşte)!", a mai transmis Ciucă.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PSD insistă ca Ciolacu să rămână premier și în viitorul Executiv. Paul Stănescu: „Încerc să-l conving.” Cum arată acum noul Guvern

Marcel Ciolacu nu ar mai dori să fie premier. Președintele PSD și Sorin Grindeanu se luptă pentru șefia Camerei Deputaților (surse)

Negocieri în coaliție: PSD ar urma să dea premierul, împărțirea ministerelor rămâne neclară. Ce spun partidele despre cererile USR

Cine va fi noul premier al Siriei după ce rebelii au preluat puterea la Damasc. „Comandamentul general ne-a încredinţat sarcina”

Partenerii noștri