CEO-ul AstraZeneca regretă egoismul anumitor țări: A existat puţin un comportament de genul „mai întâi eu”
CEO-ul laboratorului farmaceutic AstraZeneca și-a exprimat luni regretul în ceea ce privește comportamentul egoist al anumitor țări și lipsa de colaborarea a guvernelor în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, scrie AFP, citată de Agerpres.
„Ar fi putut fi un moment de tipul 4 iulie, sau Ziua Independenței, dar din nefericire nu a fost cazul, pentru că a existat puțin un comportament de genul <<mai întâi eu>>”, a declarat francezul Pascal Soriot, în cadrul Forumului economic mondial de la Davos.
Cu toate acestea, el nu a furnizat niciun exemplu de țară care a arătat un comportament egoist în ceea ce privește achiziția de vaccinuri împotriva Covid-19.
De-a lungul ultimelor luni, pandemia de coronavirus a dat naştere la o cursă contracronometru în lume pentru accesul cât mai rapid la echipamente de protecţie în primă fază şi apoi la vaccinuri.
„La modul global, este corect să spunem că am fi putut şi ar fi trebuit să fim mai bine pregătiţi pentru această pandemie. Ceea ce a nu a funcţionat după părerea mea este colaborarea în lume”, a spus CEO-ul AstraZeneca, deşi a evocat „bune exemple” de cooperare între public şi privat, cum este cazul vaccinului AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford.
„Dar pot să văd că lucrurile se schimbă şi că apare o coloborare internaţională”, a ținut Soriot să precize.
Totodată, a declarat că pledează pentru investiții „în prevenire, depistare și primele tratamente” pentru ca sistemul de sănătate să fie pregătit pe viitor.
AstraZeneca reduce numărul de doze de vaccin livrate către UE
Soriot a făcut aceste afirmaţii în contextul în care grupul său este criticat în Europa pentru lipsa de transparenţă şi întârzieri în livrarea vaccinului său împotriva COVID-19, la fel ca şi compania concurentă americană Pfizer.
AstraZeneca a recunoscut la sfârşitul săptămânii trecute că livrările vor fi mai puţin importante decât cele prevăzute.
Compania se angajase să trimite în jur de 80 de milioane de doze spre cele 27 de țări ale Uniunii Europene până la finalul lunii martie, conform unui oficial european citat de agenție. 31 de milioane dintre acestea, însă, nu vor mai ajunge pe continent din cauza unor probleme de producție întâmpinate la fabrica din Belgia care produce serul.
Această declaraţie a provocat îngrijorare şi furie în Europa, angajată într-o cursă de viteză în contextul apariţiei unei noi tulpini de coronavirus mai periculoasă.
Vaccinul AstraZeneca/Oxford prezintă avantajul de a fi mai puţin costisitor de produs decât cel al rivalelor. El este de asemenea mai uşor de stocat şi de transportat, în special decât cel al Pfizer/BioNTech, care trebuie ţinut la o temperatură de minus 70 grade Celsius.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News