Live

Video Burnout-ul de vacanță, fenomen tot mai des întâlnit. Ce este și cum putem scăpa de el

Data actualizării: Data publicării:
Înainte să plece în concediu, tot mai mulți oameni suferă de burnout-ul de vacanță. Foto: Profimedia Images

Înainte să plece în concediu, tot mai mulți oameni suferă de burnout-ul de vacanță. E un fenomen care îi afectează pe cei care încep numărătoarea inversă până la zilele mult așteptate de relaxare. Cu cât se apropie vacanța, cu atât crește nivelul de epuizare fizică și se accentuează lipsa de chef, stresul cronic, anxietatea sau chiar depresia.

Burnout-ul de vacanță apare cu 2-3 săptămâni înainte de concediu. Dorința de a-ți termina sarcinile înainte de a evada de la birou vine la pachet cu oboseala cronică, atacuri de panică, dureri de cap, insomnii.

- E un stres pe care fiecare persoană probabil îl simte, categoric îl simte, dar nu recunoaște asta.

- Cu calm, le iei ușor, le faci liniștit pe rând și cu grijă, cred că totul se rezolvă.

- Când trebuie să plec în vacanță am prea multe de rezolvat la serviciu și nu am timp să îmi dau seama de absolut nimic.

Medicii recunosc și ei că fenomenul ia amploare.

Mihai Bran - medic psihiatru: Stare de epuizare, negativism, nu ne mai place ce facem la muncă, avem probleme de concentrare, pot să apară și insomniile.

Pe lângă simptomele astea psihice pot apărea și componente fizice, cum ar fi dureri de cap, musculare și stare de tensiune. Aici ar trebui găsit un echilibru între aceste așteptări de a termina totul la timp și realitate.

Există însă și soluții pentru a scăpa de burn-out-ul de vacanță.

Raluca Alexandru - specialist Wellbeing: Ne facem un plan, ne pregătim înainte cu două săptămâni să intrăm în vacanță cu responsabilitățile pe care e nevoie să ne ducem la bun sfârșit.

Practic, sarcinile de la muncă să fie prioritizate și să nu punem presiune prea mare pe noi, ca să ne putem bucura de venirea vacanței.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zile libere în ianuarie 2025 pentru angajații din România. Calendarul sărbătorilor legale în prima lună a anului următor

Pericolul depresiei de Crăciun. Cum putem să înfruntăm haosul și stresul de sărbători

Măsuri obligatorii pentru a călători în siguranță. Ce nu trebuie să îi lipsească niciun călător în caz de urgență

Patru zile de concediu plătit în situații de „urgență climatică”. Decizia luată de guvernul spaniol după inundațiile devastatoare

Partenerii noștri