Live

Ziua în care România lipseşte de la audierile pentru comisarii europeni de la Bruxelles

Data actualizării: Data publicării:
Plenul Parlamentului European. Foto: GettyImages

Candidatul propus de România ar fi trebuit să fie audiat miercuri în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pentru ocuparea funcţiei de comisar european pentru Transporturi. După ce Rovana Plumb a fost respinsă, procedura în cazul României este în prezent blocată.

Nominalizarea unui nou comisar european a fost discutată în ședința CEx de marți

Încă de la începutul ședinței CEx, Dăncilă l-a anunțat pe Mihai Fifor că nu el va fi propunerea de comisar. În momentul în care discuția a ajuns la situația comisarului european desemnat de Guvern, Viorica Dăncilă a luat cuvântul și le-a cerut membrilor CEx să fie „consecvenți” cu decizia luată și să îl propună pe Dan Nica, pentru care deja exista o scrisoare trimisă la Bruxelles, la pachet cu Rovana Plumb. 

Însă, în timpul ședinței CEx, Viorica Dăncilă a fost sunată de Ursula von der Leyen, moment în care Viorica Dăncilă împreună cu Dan Nica și cu un translator s-au retras pentru a discuta cu președintele desemnat al Comisiei Europene. După ce a revenit în ședința Comitetului Executiv Național, Dăncilă le-a transmis liderilor că Ursula von der Leyen i-a cerut și o propunere de femeie și aceasta ar trebui să fie Gabriela Ciot

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi nu sunt apți pentru funcția de comisar european. Tot luni, Ungaria a făcut o nouă propunere pentru postul de comisar european - ambasadorul Ungariei la Bruxelles, Oliver Varhelyi.

Problemele pe care le au şi alţi candidaţii ai altor ţări pentru postul de comisar european

Comisarul din partea României este doar una dintre problemele cu care se confruntă viitoarea șefă a Comisiei Europene. Şi candidaţii altor ţări pentru posturi de comisari sunt controversați și provoacă numeroase discuții.

Candidatul Poloniei, Janusz Wojciechowski

Reprezentantul Poloniei, Janusz Wojciechowskicare ar urma să preia importantul portofoliul al Agriculturii, se află printre candidaţii cu probleme. Acesta a dat răspunsuri vagi la audierea în comisia de specialitate și ar putea fi rechemat la discuții.

Acesta s-a bâlbâit când a fost rugat să vorbească despre investiţiile în terenuri, dar şi despre propriile afaceri, care au făcut obiectul unei anchete antifraudă.

Janusz Wojciechowskieste vizat de o anchetă a Oficiului European Antifraudă (OLAF). OLAF a informat că ancheta vizează „posibile nereguli privind rambursarea cheltuielilor de deplasare” în perioada în care acesta era europarlamentar. Informația cu privire la această anchetă a fost făcută publică la doar câteva zile înaintea anunțării propunerilor pentru funcțiile de comisari.

Wojciechowski a fost membru al Parlamentului European în perioada 2004-2016. El a recunoscut că a rambursat Parlamentului European suma de 11.250 de euro după ce în 2016 a realizat că „îi lipseau unele documente” care să justifice cheltuielile de deplasare din perioada 2009-2011. El a spus că a returnat banii din proprie inițiativă, fără ca Parlamentul European să îi solicite acest lucru și a adăugat că suma „a acoperit în întregime” costul călătoriilor pe care nu le justificase suficient.

Candidatul Belgiei, Didier Reynders

De asemenea, pe numele lui Didier Reynderscandidatul Belgiei pentru funcția de comisar al Justiției, au fost formulate noi acuzații de corupție, după ce vineri fusese închis un dosar similar.

Oficialul belgian este acuzat că a încercat să mușamalizeze o investigație privind plăți ilegale și care are în vedere afaceri cu Libia, Kazahstan şi Republica Democrată Congo.

Reynders a negat toate acuzațiile, iar un procuror de la Bruxelles a renunțat vineri la prima anchetă, semnalând lipsa dovezilor.

În același timp, liderul eurodeputaților francezi din PPE amenință că va bloca numirea tuturor comisarilor care au probleme cu justiția, din cauza respingerii candidatului inițial al Ungariei.

Candidatul Franţei, Sylvie Goulard

Una dintre țintele acestuia ar putea fi chiar propunerea Franței, Sylvie Goulardvizată de două anchete, dintre care una a OLAF - Oficiul de Luptă Antifraudă al Uniunii Europene.

Goulard a fost nominalizată ca reprezentantă a Franţei în CE de preşedintele Emmanuel Macron în ciuda suspiciunilor că a fost implicată în angajări fictive, ca eurodeputată din partea partidului de centru Modem în perioada 2009-2017. Ca urmare a scandalului, în 2017, ea a demisionat după numai trei luni din funcţia de ministru al apărării în guvernul francez condus de premierul Edouard Philippe.

Parlamentul European a închis ancheta împotriva ei la sfârşitul lui august, constatând - conform declaraţiei unei purtătoare de cuvânt - doar nereguli administrative "minore, nesistematice şi neintenţionate" din partea eurodeputatei. Presa franceză a dezvăluit ulterior că Goulard a returnat 45.000 de euro, echivalentul salariilor şi cheltuielilor asistentului său parlamentar Stephane Therou din iulie 2014 până în februarie 2015.

În Franţa, însă, ancheta privind aceleaşi suspiciuni continuă. 

O alta țintă ar fi candidatul spaniol, condamnat într-un dosar corupție, după ce în 2015 a vândut acţiuni ale unei companii din care făcea parte din Consiliul de Administraţie cu puţin timp înainte ca aceasta să-şi anunţe falimentul.

Redactare G.M.

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple în câteva săptămâni

Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care a suferit o urgenţă medicală în timpul zborului. Șefa CE este medic

Operațiunea „Green pass”. Autoritățile verifică în ce condiții sunt cazați și lucrează muncitorii străini din afara UE

Partenerii noștri